La Unió Europea cedeix davant el Regne Unit en la crisi per les vacunes d'AstraZeneca
Londres i Dublín rebutgen el mecanisme de control fronterer a Irlanda del Nord, per on Europa sospita que es desvien vacunes a territori britànic
Finalment, la Unió Europea ha fet un pas enrere i no aplicarà controls en l'exportació de vacunes entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord, tal com preveuen els acords del Brexit.
Ho ha precisat en un comunicat la Comissió Europea, després d'una escalada de tensió entre Brussel·les i Londres sobre un dels punts més delicats durant les negociacions de la retirada del Regne Unit d'Europa, que finalment inclouen Irlanda del Nord dins l'espai duaner comunitari.
Enmig del conflicte entre Brussel·les i la farmacèutica AstraZeneca per la reducció de l'entrega de vacunes a Europa, la Comissió pretenia activar sense avís previ l'article 16 del protocol per a Irlanda del Nord, per controlar les exportacions i evitar que la farmacèutica anglosueca AstraZeneca pugui desviar dosis fabricades a Irlanda cap a territori britànic per la frontera "oberta" entre les dues irlandes.
El mecanisme d'emergència europeu permet "imposar unilateralment mesures de salvaguarda davant dificultats econòmiques, socials o mediambientals".
La decisió s'ha frenat en sec després d'una trucada entre el primer britànic, Boris Johnson, que aquests dies exhibeix l'èxit del procés de vacunació al Regne Unit, i la presidenta de la Comissió Europea. Ursula von der Leyen ha cedit i accepta que no hi hagi restriccions a l'exportació de vacunes "si les farmacèutiques compleixen amb les seves responsabilitats contractuals".
Constructive talks with Prime Minister @BorisJohnson tonight.
Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 29, 2021
We agreed on the principle that there should not be restrictions on the export of vaccines by companies where they are fulfilling contractual responsibilities.
Des del govern espanyol, Arancha González Laya, ministra d'Afers Exteriors, ha volgut calmar el conflicte diplomàtic entre Brussel·les i Londres:
"Ha estat un accident, un contratemps que ja ha estat resolt. No és un acte d'hostilitat cap a tercers països o territoris. És el mecanisme de transparència que la Unió Europea necessita per assegurar-se que una companyia farmacèutica concreta compleixi el que ha acordat."
Control per a la transparència
A partir d'aquest dissabte, un mecanisme europeu exigeix a les farmacèutiques dins del territori comunitari que tinguin autorització per poder exportar vacunes a tercers països. És una mesura que vol "combatre l'actual falta de transparència" davant la manca de vacunes que pateixen els països de la UE.
Boris Johnson, però, ha exigit que Irlanda del Nord quedi exempta dels controls europeus sobre l'exportació de les vacunes, tal com va quedar establert amb els acords del Brexit.
Tot i que l'Eurocambra encara ho ha de ratificar, la Comissió Europea ja ha assegurat que "no està activant la clàusula de salvaguarda" de l'acord comercial amb el Regne Unit del 30 de desembre, però fa, en tot cas, una advertència:
"Si el trànsit de vacunes cap a tercers països és objecte d'abusos per eludir els efectes del sistema d'autorització, la Unió Europea considerarà recórrer a tots els instruments a la seva disposició."
Irlanda també rebutja el mecanisme
El rebuig a l'activació del mecanisme de control a Irlanda del Nord ha arribat no només de Londres, sinó també del govern d'Irlanda. Von der Leyen també ha hagut de parlar amb el primer ministre irlandès Micheál Martin per acordar una "manera satisfactòria" d'introduir un mecanisme d'autorització d'exportació de les vacunes.
El ministre de Relacions Exteriors d'Irlanda, Simon Coveney, ha celebrat que Europa hagi canviat d'opinió, però fa un avís: "El protocol no s'ha de manipular a la lleugera, és un compromís essencial, guanyat amb esforç, que protegeix la pau i el comerç per a molts".
EU Com statement tonight confirming NI Protocol Art 16, safeguard clause, will not be triggered.
Simon Coveney (@simoncoveney) January 29, 2021
Welcome news, but lessons should be learned; the Protocol is not something to be tampered with lightly, it's an essential, hard won compromise, protecting peace & trade for many. pic.twitter.com/QLKpfhR9Yt
La intenció de la Comissió també ha despertat l'enuig de la ministra principal d'Irlanda del Nord, Arlene Foster, que ho ha considerat un "acte d'hostilitat".
"Estan intentant aturar el subministrament de vacunes, unes vacunes dissenyades per salvar vides al Regne Unit."
El mecanisme que s'activa aquest dissabte i estarà en vigor fins al 31 de març, permet que les autoritats duaneres de la Unió Europea puguin bloquejar les exportacions de vacunes fabricades en territori comunitari, és a dir, aquelles amb les quals el 27 van signar un acord de compra anticipada.
Es tracta de les vacunes de Pfizer-BioNTec, Moderna i AstraZeneca, que ja estan autoritzades a la UE, a més de Johnson & Johnson, Sanofi-GSK i CureVac, amb les quals Brussel·les ha negociat 2.300 milions de dosis en total.
AstraZeneca, origen de la tempesta
Brussel·les tem que AstraZeneca estigui enviant al Regne Unit dosis pactades amb la Unió Europea i, per això, vol controlar quantes vacunes es produeixen i a quins països arriben, ja que han estat finançades de forma anticipada amb 2.900 milions d'euros amb fons europeus.
Aquesta setmana, Von der Leyen ha assegurat que el contracte amb AstraZeneca estipula amb claredat les quantitats d'entrega per als tres primers trimestres del 2021, produïdes en 4 plantes de producció, dues d'ubicades al Regne Unit.
De forma generalitzada, les farmacèutiques també s'han oposat als mecanismes de control que vol imposar Europa. La Federació Europea d'Indústries Farmacèutiques els considera "desproporcionats" i crec que no ajudaran a solucionar la falta temporal d'entrega de vacunes.