La Unió Europea obre el procés d'adhesió d'Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia
Els 27 han demanat a la Comissió que faci el primer pas en aquest camí, i elabori l'informe necessari per decidir si els tres països compleixen els requisits per ser candidats
Els països de la Unió Europea han acordat iniciar el procés perquè Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia es puguin convertir, en un futur, en membres del club comunitari, després de la petició que aquests tres països van fer a Brussel·les la setmana passada.
Segons ha informat la presidència francesa de la Unió al seu compte oficial de Twitter, els 27 han demanat avui a la Comissió que faci el primer pas en aquest camí, i elabori l'informe necessari per decidir si els països de la Unió Europea concedeixen a Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia l'estatus de país candidat.
"Acord per convidar la Comissió Europea a emetre una opinió sobre cadascuna de les sol·licituds d'adhesió a la UE presentades per Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia", ha piulat, després d'una reunió dels ambaixadors dels 27:
?Accord du #COREPERII pour inviter la @EU_Commission à présenter un avis sur chacune des demandes d'adhésion à l'UE présentées par l'Ukraine, la Géorgie et la Moldavie. 1/2 ?? pic.twitter.com/i1lj41UNzW
Présidence française du Conseil de l'UE ???? (@Europe2022FR) March 7, 2022
Què ha de valorar l'informe de Brussel·les
Ara l'executiu comunitari haurà d'elaborar un informe per valorar si Kíiv, Chisinau i Tbilisi compleixen els requisits per ser països candidats a entrar a la Unió Europea. Entre els criteris, el respecte als valors fonamentals de la Unió, l'existència d'institucions estables que garanteixin la democràcia i també d'una economia de mercat.
Quan Brussel·les acabi la valoració --primer pas d'un procés que sol durar anys-- caldrà que els estats membres de la UE n'aprovin l'ingrés per unanimitat i només aleshores podran començar les negociacions d'adhesió.
Actualment, Turquia, Sèrbia i Montenegro es troben en aquest estadi de les negociacions per entrar a la UE, mentre que Albània i Macedònia del Nord han obtingut l'estatus de països candidats.
Ucraïna va demanar un "procediment especial" d'ingrés
La setmana passada, en resposta a la invasió que va començar el dia 24 de febrer, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va reclamar l'adhesió immediata d'Ucraïna mitjançant un "procediment especial nou", en un vídeo en què va afirmar que l'objectiu del seu govern era "estar amb tots els europeus i, el més important, ser iguals".
Zelenski va al·legar que Ucraïna fa anys que vol que s'obri aquest procés i que ara calia "segellar en paper" que és "part inalienable" de la comunitat europea.
La proposta va rebre el suport dels presidents de Bulgària, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia, que es van mostrar partidaris d'un "accés immediat" del país a la UE.
Converses entre Michel i Zelenski sobre la petició
En un tuit, el president del Consell Europeu, Charles Michel, havia informat que els estats membres abordarien la petició de Kíiv "en els pròxims dies". En una conversa amb Zelenski, Michel s'ha compromès a portar la qüestió a la cimera de caps d'estat i de govern prevista per a dijous i divendres a Versalles.
Durant la conversa, Michel ha dit al president ucraïnès que la Unió Europea està "fermament al costat d'Ucraïna" per "alleugerir el patiment humà" causat per l'agressió russa.
The EU's solidarity, friendship and unprecedented assistance for #Ukraine are unwavering.
Charles Michel (@eucopresident) March 7, 2022
We will discuss Ukraine's membership application in coming days.
Zelenski ha piulat, per la seva banda, que ha traslladat el tema a Michel i que "el poble d'Ucraïna s'ho mereix":
Held regular talks with @eucopresident. Discussed the threat to nuclear facilities, shelling of civilian and critical infrastructure. We have to stop this. Raised the issue of ??'s membership in the #EU. The people of Ukraine deserve this. #StopRussia
????????? ?????????? (@ZelenskyyUa) March 7, 2022
- ARXIVAT A:
- UcraïnaUnió Europea