
La Unió Europea proposa a Trump aranzels "zero per zero" en béns industrials
Trump rebutja la proposta europea i la UE adverteix que s'està preparant per si ha de defensar els seus interessos
La partida de pòquer iniciada per Donald Trump ha viscut un nou gir aquest dilluns, amb la UE oferint aranzels "zero per zero" amb els Estats Units per als béns industrials, inclosos els vehicles.
Així ho ha afirmat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha reiterat que la UE està "llesta per negociar amb els Estats Units" per trobar un acord en matèria d'aranzels.
El president dels Estats Units, però, no està disposat a afluixar i aquest mateix dilluns ha rebutjat la proposta europea. Trump ha assegurat que "no n'hi ha prou" i insisteix: "La Unió Europea s'ha comportat molt, molt malament amb nosaltres".
En cas que no hi hagi acord, la UE es prepara per aplicar contramesures, incloent-hi accions contra el desviament dels fluxos comercials.
"Hem ofert aranzels 'zero per zero' per als béns industrials, com hem fet amb èxit amb molts altres socis comercials, perquè Europa sempre està llesta per a un bon tracte, així que el mantenim sobre la taula. Però també estem preparats per respondre amb contramesures i defensar els nostres interessos."
Fonts comunitàries han precisat que l'oferta d'aplicar tarifes zero de manera recíproca als béns industrials va formar part de les negociacions que la setmana passada va mantenir el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, amb les autoritats dels EUA.
"Preferiríem tenir una solució negociada", ha insistit Von der Leyen, a més de subratllar que els primers perjudicats pels aranzels seran els consumidors i empreses dels Estats Units, però diu que tindran també un "enorme impacte en l'economia global" i sacsejaran en particular els països en desenvolupament. "És un punt d'inflexió per als Estats Units", ha assegurat.
A més, la presidenta de la Comissió Europea ha insistit que la UE també es protegirà "contra els efectes indirectes (dels aranzels) a través del desviament del comerç", motiu pel qual crearà un "Grup de Treball de Vigilància d'Importacions" que analitzi el nivell històric d'importacions cap al bloc per detectar si es produeix un augment sobtat de les arribades d'un cert producte o sector sobre el qual calgui actuar.
Així mateix, la mandatària europea ha afirmat que la Unió se centrarà "en el 83% del comerç global més enllà dels Estats Units", citant els acords que s'han tancat darrerament amb Mercosur, Mèxic i Suïssa, així com els que està treballant amb l'Índia, Tailàndia, Malàisia o Indonèsia.
Segons l'agència EFE, Brussel·les proposa aranzels del 10 i el 25% a productes dels EUA com a primera resposta a la guerra comercial iniciada per Trump.
Està previst que els Estats membres es pronunciïn dimecres sobre aquesta primera resposta. El document, en concret, distingeix entre productes a què la UE començarà a aplicar aranzels a partir del 15 d'abril d'aquest any i productes que seran gravats a partir del 16 de maig.
El primer grup es correspon amb els productes als quals ja es va gravar en la crisi comercial del 2018, però n'ha sortit, per exemple el whisky bourbon. Dins aquesta diversa llista es troben, per exemple, blat de moro dolç o arròs, cigars, cigarrets, olis essencials, calçat, diversos tipus de mobles, vidres de seguretat o òptics.
Una opció de futur
Després de l'anunci de Von der Leyen, el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, ha assegurat aquest dilluns que l'oferta d'aranzels "zero" és una opció "de futur" i no una possibilitat en aquest moment.
"Espero que en un futur estiguem preparats per tornar a aquesta discussió. No ara, però crec que en el futur encara serà una possibilitat", ha afirmat l'eslovac en una roda de premsa pocs minuts després que la cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, esmentés aquest oferiment.
Segons la Casa Blanca, mig centenar de països s'ha mostrat interessats fins ara a negociar els aranzels amb els Estats Units. Trump s'ha mostrat "obert" a negociar amb cada país només si és per reduir el dèficit comercial que tenen els Estats Units amb els altres països, però cada cop més analistes temen que els aranzels acabin deparant una recessió global.
Aquest dilluns, les borses europees han caigut més d'un 4% en plena patacada de les asiàtiques.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaEstats Units