La unitat que atrapa espècies invasores abans que s'estableixin: "Parem una bioinvasió"
Catalunya és un dels països del món més afectats per la presència d'espècies invasores.
El mosquit tigre, la vespa velutina, la tortuga de florida, el visó americà... la llista d'espècies invasores que ja estan establertes a Catalunya provocant danys tant econòmics com naturals o, fins i tot, de salut pública, és interminable i va creixent tan de pressa que per als experts és dificilíssim controlar-la.
Algunes han viatjat milers i milers de quilòmetres fins a Catalunya. Però, com hi arriben? Doncs entre les principals vies d'entrada hi ha els aeroports i els ports de vaixells de mercaderies.
I és al Port de Barcelona, amb multitud de vaixells carregats de diversos productes des de tots els països del món, on un equip d'experts en espècies invasores hi han instal·lat la primera Unitat de Control d'Espècies Exòtiques d'Europa.
La primera Unitat de Control d'Espècies Exòtiques, un "invent" català
Es tracta d'un laboratori portàtil que conté tots els atraients coneguts per als insectes, des de barreges de sucres i proteïnes, passant per alguns tipus de llums fins atot plaques amb colors.
"Mentre que hi ha un gran grup d'insectes voladors que se senten molt atrets pel color groc, perquè és el color del pol·len, d'altres com la mosca tse-tse, prefereixen el blau"
Ho explica Roger Vila, biòleg expert en espècies exòtiques i responsable tècnic de l'empresa Bionet, que sovint treballa per al departament d'Acció Climàtica en la lluita contra les espècies invasores.
La màquina fa fotografies dels insectes que s'hi acosten i les envia a temps real. Els insectes queden atrapats a dins i d'aquesta manera, periòdicament, els tècnics poden anar a recollir-les i analitzar si es tracta d'espècies noves vingudes de fora o no.
"Detectar les espècies exòtiques com més aviat millor és crucial per poder erradicar-les abans que siguin un problema. Amb aquesta màquina esperem poder-ho fer", explica Vilà.
Un cas d'èxit: l'eliminació de la vespa oriental
L'exemple més clar del que explica en Roger és la vespa oriental, una espècie de vespa procedent d'Àsia i Àfrica molt més agressiva que la vespa velutina (també anomenada vespa asiàtica) i que pot provocar greus danys econòmics, en l'apicultura i els cultius, sobre la biodiversitat i fins i tot pot ser un problema de salut pública perquè les seves picades són molt doloroses.
Aquesta vespa va ser erradicada del tot per l'equip del Roger, el mateix que ha dissenyat aquesta màquina, perquè la van trobar només arribar al port.
"El cas de la vespa orientalis és un cas d'èxit de la lluita contra les invasores. La vam detectar aquí, en una oficina del port, només arribar. I no hi és a Catalunya perquè la vam eliminar"
De fet, devia arribar en un contenidor de mercaderies, va fer el niu en una persiana de les oficines del port i, en adonar-se'n, els treballadors van avisar-los. L'actuació va ser ràpida i a temps d'evitar un altre gran maldecap més.
"Vam parar una bioinvasió, amb moltíssims efectes negatius"
Si no si és a temps, ja s'ha vist, no s'hi pot fer més que intentar minimitzar els danys, asseguren: "Es fa molt difícil fer-la recular, només fer que avanci al més lentament possible."
En canvi, a l'altra cara de la moneda, la vespa velutina no es va detectar fins que ja era massa tard: "La vespa velutina, quan la vam detectar, només podíem dir que havia vingut per quedar-se. Pots intentar alentir-ne l'expansió, però res més."
Després d'un any dissenyant-la i finançada amb fons europeus, aniran movent la màquina per diversos punts conflictius del port, com el moll, on s'obren els contenidors de mercaderies.
Esperen que sigui una eina per evitar la contínua incursió d'espècies que no són pròpies dels nostres ecosistemes, perquè la lluita és titànica.
1.678 espècies exòtiques, i cada dia n'entren més
"Cada dia ens entren espècies noves". Ho diu Jordi Ruiz, responsable d'espècies invasores del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat. I és que actualment a Catalunya, segons el Projecte Exocat, hi ha 1.678 espècies exòtiques identificades, o sigui, que venen de fora. D'aquestes, un total de 198 (el 12%) són invasores, és a dir, que provoquen danys.
L'entrada d'espècies invasores a Catalunya és un dels principals problemes per a la biodiversitat (la segona causa d'extinció d'espècies autòctones) que causa també moltíssimes pèrdues econòmiques, i en alguns casos poden provocar problemes de salut pública.
"No tenim un problema únic. Cadascuna de les espècies ve amb la seva pròpia carta d'efectes negatius diferent", diu Jordi Ruiz.
A més, Catalunya és un dels territoris on aquesta problemàtica és més greu per la seva diversitat d'hàbitats i per les seves activitats.
Perquè ens fem una idea de la magnitud del problema i de la rapidesa amb què creix: només en els últims 10 anys s'han incorporat més de 600 espècies noves, de les quals 21 són invasores. Moltes van arribar en contenidors de mercaderies.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient