Document original de les deliberacions del Compromís de Casp. (Foto: Universitat de València)
Document original de les deliberacions del Compromís de Casp. (Foto: Universitat de València)
València

La Universitat de València troba el diari original de les deliberacions del Compromís de Casp

La Universitat de València (UV) ha trobat entre els seus documents històrics el diari original de les deliberacions del Compromís de Casp, de l'any 1412. El diari reflecteix com es van desenvolupar les negociacions que van culminar amb l'elecció de Ferran I d'Antequera com a nou rei. Un error de datació del catàleg, que situava el manuscrit al segle XVI, havia fet que el document passés desapercebut fins ara. Abans d'aquesta troballa, només es tenia constància de tres còpies del document, conservades a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i a la catedral de Sogorb. A més, el catedràtic de Paleografia i Diplomàtica de la UV, Francisco M. Gimeno Blay, que està preparant l'edició del diari del Compromís, ha descobert que el manuscrit que hi ha a la universitat es va escriure el 1412 mateix.

Actualitzat
L'estat de conservació del document no és gaire bo, ja que el deteriorament de l'enquadernació li ha fet perdre la funcionalitat: bona part de la costura ha desaparegut i els quadernets queden totalment solts i separats de la coberta. Les diverses aureòles d'humitat que hi ha per tot el document han provocat una "manca de consistència" i també la pèrdua del suport en algunes zones, especialment en les primeres pàgines.

El Servei de Biblioteques i Documentació de la UV portarà a terme la restauració del document, amb l'objectiu d'estabilitzar i consolidar tant el suport com l'enquadernació, per tal de recuperar la funcionalitat perduda i garantir la preservació "integral" del document.

La successió del casal de Barcelona

El Compromís de Casp va ser una reunió de nou notables representants dels estats d'Aragó, València i Catalunya (tres per regió) amb l'objectiu de decidir qui succeiria Martí I l'Humà, darrer rei del casal de Barcelona, mort el 1410 sense descendència. Es va celebrar després de dos anys molt violents, amb invasions castellanes, l'assassinat de l'arquebisbe de Saragossa i influències del papa Luna.

El 24 de juny del 1412 es va procedir a la votació oral, en la qual l'infant de Castella Ferran de Trastàmara o d'Antequera, favorit dels aragonesos, es va imposar a Jaume II d'Urgell, molt popular al Principat i Mallorca, per sis vots a dos.
Anar al contingut