Interior de la zona de cultius de l'Airgilab de la UPC.
Interior de la zona de cultius de l'Airgilab de la UPC.

La UPC crea un laboratori que regenera l'aire dels edificis amb horts urbans

Actualitzat

ACN Terrassa - El Grup de Recerca d'Innovació de la Construcció (GRIC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha creat el primer laboratori que regenera l'aire dels edificis amb cultius hortícoles. L'espai, que s'ha batejat com Airgilab (Air quality & Green Infraestructure Living Lab), permet que un hivernacle d'agricultura urbana absorbeixi el diòxid de carboni d'espais com despatxos i el transforma en oxigen mitjançant la fotosíntesi, per retornar l'aire net. La iniciativa s'ha testat a les instal·lacions de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), i s'ha construït en el marc dels projectes MOVE4EDU i BINAFET, participats per la UPC i SOSTENIPRA de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El projecte s'ha desenvolupat utilitzant un despatx i l'aula 3.07 de l'edifici TR5 de l'ESEIAAT de la UPC, a Terrassa, convertint-se en el primer laboratori viu que integra l'agricultura urbana en un edifici per millorar la qualitat de l'aire que es respira. Proporciona un excel·lent confort ambiental, tot reduint els costos dels sistemes de ventilació.

L'adopció d'aquest sistema permetria generar estalvis energètics en els edificis i beneficis provinents de la gestió de l'hivernacle que ajudarien a fer viable la implementació de sistemes de ventilació.

Com funciona

L'Airgilab utilitza la fotosíntesi dels cultius hortícoles per capturar diòxid de carboni. L'aula i el despatx estan connectats a un sistema de ventilació que extreu el diòxid de carboni emès en aquests espais, es transporta a un hivernacle tecnificat construït a la coberta de l'edifici TR5 on es cultiven plantes hortícoles com tomaqueres, enciams o mongetes. Aquestes absorbeixen el diòxid de carboni i el transformen en oxigen mitjançant la fotosíntesi, i posteriorment s'avalua si aquest aire pot ser injectat de nou als espais interiors de l'edifici.

Es considera el primer 'living lab' intel·ligent que integra un hivernacle en el sistema de ventilació d'un edifici, perquè els fluxos residuals dels subsistemes es gestionen mitjançat control predictiu i aprenentatge automàtic, que ha dissenyat l'equip investigador del GRIC. D'altra banda, aquest laboratori és dels primers hivernacles tecnificats integrat en les instal·lacions de ventilació i climatització d'un edifici.

Per aquest motiu, pretén ser un espai demostratiu, tant per a la comunitat científica, com per a la ciutadania. En l'àmbit educatiu, el laboratori aproparà la recerca a la docència, fent possible que els estudiants puguin veure com funciona un sistema de ventilació, així com testejar diferents sistemes de monitorització i control.

A més, les dades generades es recolliran en una base de dades que estarà a disposició de la comunitat UPC per tal d'utilitzar eines d'intel·ligència artificial.

Anar al contingut