
La UVic-UCC investeix la lingüista Teresa Cabré com a doctora honoris causa
ACN Vic - La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha investit aquest dimecres la lingüista i presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, com a doctora honoris causa. Es tracta del primer reconeixement que Cabré rep d'una universitat catalana i, per això, ha dit que per ella "sempre serà un fet històric". La universitat ha volgut reconèixer la seva "rellevant contribució a la modernització de la llengua catalana", sobretot en l'àmbit de la lexicografia i terminologia, "que ha ajudat a fer del català un idioma de primer nivell, també pel que fa a la comunicació científica i tecnològica". Cabré ha dit que veu amb "preocupació" la situació de la llengua, però ha defensat que "no podem baixar els braços".
La cerimònia d'investidura de Teresa Cabré ha tingut lloc al Paranimf de la UVic-UCC. En el seu discurs, Cabré ha recordat que va néixer en una família rural en la qual es van promoure valors "com la responsabilitat, la dedicació, el sentit comú i l'agraïment". La lingüista ha dit que sempre ha buscat tenir una "mirada pròpia" per satisfer les seves preguntes "i no mirar des d'una perspectiva d'observació preestablerta" perquè considera que això "restringeix allò que veus".
Cabré ha explicat que, al llarg de la seva carrera, no han sigut tot flors i violes sinó que ha patit molts "entrebancs i disgustos". A més, ha recordat que ha viscut en un temps i context en què "ser dona i tenir caràcter no facilitava les coses". "Però dels entrebancs se n'aprèn i en surts més enfortit", ha defensat.
Sobre allò que pot aportar com a doctora honoris causa per la UVic-UCC, ha assegurat que és el "compromís i experiència". Cabré s'ha compromés a continuar "al peu del canó al servei del coneixement". La lingüista ha dit que, al capdavant de l'IEC, ha treballat fermament perquè hi hagués una normativa unitària i no pas dues. "Necessitem una normativa unitària, no podem trencar la unitat de la llengua", ha defensat.
Cabré ha volgut finalitzar el seu discurs aportant una sèrie de reflexions com ara la importància de la passió perquè "és una manera d'encomanar l'entusiasme". Sobre l'actitud davant de l'èxit, Cabré creu que la visibilitat "ha de venir com a conseqüència del treball ben fet" i considera que "no s'hauria de buscar, sinó que ha de venir com a conseqüència d'allò que fas". La lingüista també ha remarcat la importància de la col·laboració entre professionals i de la innovació en la recerca.
La investidura de Teresa Cabré com a doctora honoris causa va ser una proposta del rector de la universitat, Eladi Baños. La padrina de la nova doctora ha estat la filòloga i exrectora de la UVic-UCC, Assumpta Fargas. La lectura de la 'laudatio' ha anat a càrrec de Llorenç Comajoan-Colomé, professor del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UVic-UCC.
Situació del català
En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) abans de començar l'acte, Cabré ha dit que veu "preocupant" la situació del català, tot i que considera que hi ha elements que permeten "tenir un fil d'esperança per continuar lluitant". "No podem abaixar els braços. Hem de ser resilients, perquè sempre ho hem estat en relació a la llengua, i hem de continuar lluitant", ha destacat. Cabré creu que, a banda de l'aposta de les institucions, cal també un "canvi d'actitud" dels propis catalanoparlants. "Hem de propiciar que hi hagi un paisatge catalanoparlant. Si no som nosaltres els que mantenim la llengua en totes les situacions on sigui possible, aquest paisatge no serà mai catalanoparlant", ha exposat. De fet, ha assegurat que cal "propiciar un context en què gairebé sigui necessari expressar-se en català".
Trajectòria de Teresa Cabré
Teresa Cabré és especialista en lingüística aplicada, lexicologia, terminologia i neologia i també doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (UB) amb una tesi de temàtica lèxica. A Catalunya, ha treballat a la Universitat Autònoma (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i, finalment, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on ha creat una escola de recercadors en l'àmbit de la lingüística aplicada. Actualment, dirigeix la Càtedra Pompeu Fabra de la UPF.
L'any 1989 va ser elegida membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i, posteriorment, presidenta de la Secció Filològica (2014-2021). També va crear i dirigir el Centre de Terminologia TERMCAT i, des de l'any 2021, Cabré és presidenta de l'IEC. Ha estat la primera dona a ocupar aquest càrrec des de la seva fundació, el 1907.
La concessió del doctorat honoris causa a Cabré la va aprovar la Comissió Executiva del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, fundació titular de la UVic-UCC, el 21 de novembre, arran de al proposta sorgida del rector de la universitat. L'acord el va ratificar el plenari del Patronat el 16 de desembre passat.