La companyia assegura que només en el primer any d'ús la vacuna va salvar més de 6,5 milions de vides (Unsplash/Mika Baumeister)

La vacuna contra la covid d'AstraZeneca deixarà de comercialitzar-se a Europa

La Comissió Europea ha retirat l'autorització a petició de la companyia, que ha reconegut que la vacuna pot provocar trombosi en casos "aïllats"
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Aquest dimarts deixarà de comercialitzar-se a la Unió Europea la vacuna Vaxzevria d'AstraZeneca contra la covid-19.

La Comissió Europea ha decidit retirar l'autorització de comercialització del medicament a petició de la mateixa farmacèutica, segons ha informat la companyia britanicosueca en un comunicat.

AstraZeneca justifica la retirada per la falta de demanda i per l'excedent de vacunes disponibles en aquests moments al mercat:

"Com que s'han desenvolupat múltiples vacunes actualitzades per a variants de covid-19, ara hi ha un excedent de vacunes disponibles. Això ha provocat una disminució de la demanda de Vaxzervria, que ja no es fabrica ni se subministra."

Fonts de la Comissió han assenyalat que la retirada d'autorització no és infreqüent quan els productes no tenen demanda a la Unió.

La decisió de retirar el medicament del mercat arriba pocs dies després que la farmacèutica reconegués en un procés judicial que la vacuna podia provocar efectes secundaris, com la trombosi en casos "aïllats". 


Milers de milions de dosis a tot el món

El laboratori, que va fer la petició de retirada el 5 de març passat davant Brussel·les, aprofita el comunicat per felicitar-se pel paper que la vacuna va tenir per posar fi a la pandèmia.

En aquesta línia assegura que només en el primer any d'ús es van salvar més de 6,5 milions de vides i se'n van subministrar més de 3.000 milions de dosis a tot el món.

Després de la revisió a què totes les vacunes són sotmeses per part de l'Agència Europea de Medicaments, la d'AstraZeneca va ser la tercera vacuna a rebre el vistiplau dels reguladors europeus i també la tercera d'arribar a Espanya, després de les elaborades per Pfizer/BioTech i Moderna.

Justament els possibles efectes secundaris van provocar que Sanitat acordés aturar temporalment la inoculació de la vacuna d'AstraZeneca en plena pandèmia.

La d'AstraZeneca no és una vacuna de tecnologia ARNm com la majoria de les que van utilitzar-se per aturar la covid, sinó que és una vacuna de vector viral, basada en un adenovirus modificat.

ARXIVAT A:
Covid-19 Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut