La vacuna d'AstraZeneca fabricada a l'Índia i Corea arribarà a països en desenvolupament
- TEMA:
- Vacunes
L'OMS ha autoritzat l'ús d'emergència de les versions de la vacuna de la Covid d'Oxford/AstraZeneca fabricades per les empreses AstraZeneca-SKBio de Corea del Sud i l'Institut Serum de l'Índia.
La llista d'ús d'emergència de l'OMS ha tingut en compte la qualitat, seguretat I eficàcia de la vacuna perquè es pugui distribuir en el marc de la plataforma COVAX Facility, que té com a objectiu l'adquisició i la distribució equitativa de les vacunes que superin els assaigs clínics. També hi ha influït que aquesta vacuna tingui menys requeriments de conservació i no necessiti temperatures molt baixes.
L'autorització de l'OMS és el requisit perquè cada país pugui regular la importació i l'administració de les vacunes.
Aquest és un primer pas perquè països que fins ara no tenien accés a la vacuna la puguin administrar al seu personal sanitari i a la població de risc, com explica Mariângela Simão, adjunta al director general d'Accés a Medicines i Productes Sanitaris de l'OMS, que afegeix això:
"Però hem de mantenir la pressió per cobrir les necessitats de poblacions prioritàries a tot arreu i facilitar l'accés global a les vacunes. Per fer això, necessitem dues coses: augmentar d'escala la capacitat de producció de les vacunes i que els que les desenvolupen les sotmetin de manera precoç a l'OMS per a la seva revisió".
La versió de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca fabricada a l'Índia es diu Covishield. L'Institut Serum és el major fabricant de vacunes del món i afirma que en produeix, en conjunt, 50 milions de dosis al mes.
L'OMS ja havia posat a la llista d'ús d'emergència, el passat 31 de desembre, la vacuna de Pfizer/BioNTech .
Arribar als països en desenvolupament
Les vacunes de la Covid s'estan repartint de manera més o menys ràpida als països desenvolupats. Però als països en desenvolupament hi ha problemes importants d'accés.
La plataforma COVAX s'emmarca en la iniciativa ACT Accelerator, que, a l'empara de l'OMS, aglutina governs, científics, indústria, sector privat, societat civil i organitzacions de salut global.
L'ACT Accelerator té tres pilars: vacunes, tractaments i diagnòstics, a més d'un eix transversal d'enfortiment dels sistemes de salut.
El programa de vacunes el desenvolupa Covax, que garanteix a la indústria un volum de demanda que incentivi l'augment de la capacitat de producció.
Com explica Virginia Rodríguez, responsable de projecte d'incidència política de l'Institut de Salut Global de Barcelona ('ISGlobal), això pal·lia el problema de la producció i de la capacitat de negociació de la majoria de països:
"La decisió del'OMS és molt positiva perquè el principal obstacle per distribuir la vacuna és la producció, que va a un ritme menor de l'esperat. A més, molts països no han tingut accés a les dosis disponibles perquè el seu nivell econòmic no els dona capacitat de negociació".
Rodríguez també destaca la necessitat que tothom es pugui immunitzar, perquè es tracta d'una pandèmia i, si no, serà impossible aixecar totes les restriccions de mobilitat entre països.
Facilitar l'accés dels països en desenvolupament a les vacunes no és només una qüestió de justícia i d'ètica, sinó també una necessitat pràctica, segons els experts, per fer front a la pandèmia. Afirmen que cal combatre el coronavirus a tot arreu, perquè, si no, seguirà circulant i en podran sorgir noves variants.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus OMS