La vacuna de Johnson & Johnson, l'única d'una sola dosi, eficaç en un 66%
Europa ja ha comprat 400 milions de dosis d'aquesta vacuna, efectiva contra múltiples variants de la Covid, i que pot simplificar el programa d'immunització a nivell global
La UE ha encarregat 400 milions de dosis d'una cinquena vacuna. Es tracta de la que fabrica la multinacional Johnson & Johnson i que, segons la companyia, té una eficàcia d'entre el 66 i el 72%. La principal característica que la diferencia d'altres vacunes contra la Covid-19 és que només cal administrar-ne una única dosi.
En els estudis d'aquesta vacuna que s'han fet als Estats Units, el percentatge d'eficàcia puja fins al 72%, però s'ha registrat una eficàcia més baixa (del 66%) en el gran assaig realitzat a tres continents amb 44.000 voluntaris i contra diverses variants del coronavirus, inclosa la detectada a la República de Sud-àfrica.
El fet que només calgui una sola administració pot facilitar la seva administració en països més pobres i simplificarà el programa d'immunització a nivell mundial.
Segons els últims assajos de la vacuna, provoca una bona resposta immunitària. Amb només una injecció crea anticossos neutralitzants en el 96% dels receptors i resposta de cèl·lules T en almenys el 80% dels voluntaris vacunats. Ara s'està investigant si una segona dosi de reforç incrementa significativament la protecció d'aquesta vacuna.
El director mèdic de Johnson&Johnson ha assegurat que la vacuna és efectiva en un 85% per frenar la malaltia, evitar que els malalts de Covid empitjorin i prevenir hospitalitzacions en diferents parts de món i contra múltiples variants del virus. La seva efectivitat comença 28 dies després de la vacunació.
Aquesta vacuna s'està produint a l'empresa belga Janssen, filial de la multinacional Johnson&Johnson. La seva formulació està basada en una altra vacuna contra l'Ebola també fabricada per la mateixa multinacional.
Les agències reguladores del Medicament dels Estats Units i del Regne Unit ja estan analitzant aquesta vacuna i s'espera que no triguin a prendre una decisió sobre la seva autorització. Una autorització que, en els cas dels EUA, podria arribar la setmana que ve.
Fins ara, tres vacunes contra la Covid han rebut l'autorització d'ús a la Unió Europea: les de Pfizer/BioNTech, Moderna i la d'AstraZeneca en col·laboració amb la Universitat d'Oxford, que s'ha aprovat aquest divendres. Però totes tres necessiten dues dosificacions per ser efectives.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus Vacunes