França, Grècia i els Estats Units plantegen la vacuna obligatòria per a determinats treballadors (Reuters / Emmanuel Herman)

La vacuna de la Covid, obligatòria? En alguns llocs ho és per a sanitaris i funcionaris

Aquí la llei estableix que la vacuna és voluntària i que no pot ser un requisit per treballar ni motiu d'acomiadament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

L'impacte de la cinquena onada de la Covid revifa el debat sobre si cal fer obligatòria la vacuna, com a mínim en àmbits com el sociosanitari.

Salut ho descarta amb l'argument que la resposta dels professionals sanitaris ja és molt bona. "Ho hem consultat diverses vegades al Comitè de Bioètica de Catalunya i la resposta és que, majoritàriament, la població i els professionals de Catalunya estan molt a favor de la vacunació", ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

"Cal reforçar aquesta idea que és una bona praxi", ha afegit, alhora que ha remarcat que "no hi ha una legislació a nivell estatal que possibiliti que sigui obligatori en aquest moment" vacunar-se.

Vacunar-se no és obligatori, però el cas és que, en un context de pandèmia i en ascens de la variant delta, comença a ser-ho en diversos àmbits tant d'Europa com dels Estats Units.
 

A França, els sanitaris i professions en contacte amb vulnerables

França ha d'aprovar els pròxims dies la llei que fa obligatòria la vacunació als professionals sanitaris o que treballin amb col·lectius vulnerables. Això vol dir tant del sistema de salut públic com privat, residències o centres de persones amb discapacitat, bombers, psicòlegs, osteòpates i ajudants de gent gran, entre altres. El projecte preveu que s'hagin d'haver vacunat abans del 15 de setembre.

També es debat si s'obliga els professors a posar-se la vacuna, cosa que ja han fet un 80%. Per incentivar la vacunació, el Ministeri d'Educació ha anunciat que, a secundària, en cas de positiu en una aula només hauran de fer classes a distància els alumnes no vacunats.

Un negacionista contrari a les vacunes durant una protesta a París (Reuters / Benoit Tessier)

 

A Grècia, personal sanitari i de residències

Un dels primers països europeus a fer obligatòria la vacuna ha estat Grècia, per als treballadors de la sanitat i les residències.

Es descarta ampliar la llista, però s'ha anunciat que a les universitats només hi tindran accés les persones vacunades o que hagin superat la Covid.

A Alemanya, més llibertats

El govern d'Angela Merkel no preveu fer obligatòria la vacunació i, de fet, el Ministeri de Justícia ho considera inviable, però podria optar per una altra via: donar més llibertats a les persones amb la pauta completa, que fins ara són el 50,2% de la població.

El Regne Unit ho estudia

Després d'aixecar totes les restriccions amb el batejat com a "Freedom Day" a Anglaterra, el govern de Boris Johnson es planteja l'obligació de la vacuna per als treballadors de residències de gent gran --inclosos autònoms en visites esporàdiques i voluntaris-- a partir de l'octubre, i estendre la mesura als sanitaris.

S'ha parlat també d'incloure en aquesta obligació els estudiants que facin classes presencials a les universitats, però la possible mesura ha causat polèmica.
 

A Portugal i Bèlgica ho descarten

El bon ritme de vacunacions fa que ni Portugal ni Bèlgica es plantegin la vacuna obligatòria, encara que, en el cas de Bèlgica, l'Acadèmia de Medicina ho ha recomanat per al personal sanitari. El primer ministre, però, creu que la bona acollida de les vacunes no ho fa necessari.


Als Estats Units, obligatòria a l'estat, la ciutat i l'agència més grans

Tant l'estat més poblat dels Estats Units, Califòrnia, com la ciutat més gran, Nova York, així com la primera agència federal, el Departament de Veterans, han decidit que els seus treballadors públics estiguin obligats a vacunar-se. Es calcula que un 60% dels nord-americans adults estan vacunats.

Gent pressionant-se el braç després de rebre la vacuna (Reuters / Toya Sarno Jordan)

En els pròxims dos mesos es punxaran el 28% dels més de 400.000 funcionaris del Departament de Veterans, integrat sobretot per personal mèdic.

Nova York requerirà a partir de mitjans de setembre la vacuna o un test setmanal a tots els treballadors municipals. Són 340.000 persones, entre mestres, policies i altres funcionaris.

I Califòrnia aplicarà el mateix sistema. Els treballadors públics hauran de demostrar que s'han vacunat o, si no, hauran de dur mascareta a l'oficina i passar un test setmanal, o dos si treballen en la sanitat.

Google, Facebook, el Washington Post o la Clínica Mayo, també

També s'ha sabut que el diari Washington Post o la prestigiosa Clínica Mayo exigiran que els seus treballadors estiguin vacunats.

El rotatiu, propietat del fundador d'Amazon, Jeff Bezos, demanarà el certificat de vacunació per poder anar a treballar presencialment, tot i que preveu excepcions per motius mèdics o religiosos.

La previsió és que el personal del Washington Post pugui treballar presencialment tres dies per setmana a partir del 13 de setembre i és aleshores quan s'haurà d'acreditar la vacuna, també per a les persones que entrin només de forma esporàdica a la redacció, com convidats o treballadors freelance.

Google i Facebook s'ha afegit a la petició. El primer ha informat els seus més de 130.000 treballadors a tot el món que s'han de vacunar obligatòriament si volen tornar a la feina presencial a l'octubre. I la companyia de Mark Zuckerberg ha fet l'0avís als treballadors que té als Estats Units. 

Google preveia la tornada obligatòria a les oficines al setembre, però ho ha ajornat per l'increment de contagis a tot el món a causa de la variant delta.


Legalment, vacunar-se no pot ser un requisit per treballar ni argument per acomiadar-te

A Espanya, la vacunació és voluntària i, segons els experts consultats per Catalunya Ràdio, en cap cas pot ser un requisit per accedir a un lloc de feina ni tampoc motiu d'acomiadament.

Si una empresa demana un certificat de vacunació contra la Covid per contractar un treballador, vulnera drets com el de la intimitat, la protecció de dades i el lliure accés a un lloc de treball.

Pau Estévez, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda, alerta que Inspecció de Treball podria "imposar sancions quantioses" perquè "es vulneraria el dret a l'accés al treball", mentre que Núria Gilgado, de la UGT, hi afegeix el dret a la intimitat. "No pot ser una exigència per accedir a una feina ni per ser contractat".

De fet, l'empresa no necessita tenir la informació de si estàs vacunat o no.

Una noia es vacuna de la Covid a València (Reuters / Eva Manez)

El mateix passa amb el sector sociosanitari. César Sánchez, director de l'Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball, remarca que la normativa "estableix que l'empresa té l'obligació de posar a disposició dels treballadors vacunes que puguin ser eficaces per determinats agents biològics, però en cap cas obligar-los" a posar-se-les.

Tampoc et poden acomiadar. Per poder utilitzar com a requisit la vacunació, tots els experts consultats coincideixen que s'hauria de canviar la legislació a l'estat espanyol.

En aquest sentit, la patronal Pimec demana la possibilitat de canviar de lloc o de prendre mesures temporals per als treballadors que no s'han vacunat, sobretot, del sector sociosanitari. "Que es pugui moure la persona a un altre lloc o que se li doni la baixa per incapacitat perquè ha decidit no vacunar-se", comenta el secretari general de l'organització empresarial, Josep Ginesta.

 

ARXIVAT A:
Vacunes Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut