La vacuna de la covid pot afectar la menstruació, però poc, segons un estudi

La investigació constata que el cicle menstrual es pot allargar un dia de mitjana, però que la vacunació no fa augmentar el sagnat
Laura Galán Actualitzat
TEMA:
Salut

Són moltes les dones que expliquen que, després de la vacuna contra la covid-19, han notat canvis en el cicle menstrual.

Ara, un estudi publicat a la revista mèdica Obstetrics&Gynecology constata que, realment, es pot produir un canvi en els períodes menstruals en algunes dones després de la vacunació, però observa que són canvis petits i temporals.

La investigació ha fet el seguiment de gairebé 4.000 dones als Estats Units durant sis cicles menstruals. De mitjana, després de la vacuna, la regla va començar aproximadament un dia més tard que habitualment.

També ha comprovat que no hi va haver canvis en el nombre de dies de sagnat menstrual després de la punxada.

"Això és molt tranquil·litzador", ha afirmat la directora de la investigació, de la Universitat de Salt i Ciències d'Oregon, Alison Edelman.

 

Dones amb un clicle regular

Edelman ha explicat que l'estudi ha inclòs dones de 18 a 45 anys, amb una durada del cicle "el més normal del normal", amb una mitjana d'entre 24 i 38 dies.

Els investigadors van fer un seguiment de les dones durant tres menstruacions abans de ser vacunades i en els tres cicles següents a rebre les vacunes i les van comparar amb dones no vacunades.

Un subgrup de 358 dones que van rebre les dues dosis de la vacuna en un mateix cicle menstrual van notar més canvi en la durada del seu següent cicle, uns dos dies de mitjana. El 10% d'aquestes dones van tenir un canvi de 8 dies o més, però, després, van tornar a durades normals.

Segons, Edelman, quan el sistema immunitari s'accelera en determinats moments del cicle, "el nostre rellotge biològic, o el que controla el cicle menstrual, pot tenir una alteració".

Edelman pensa fer estudis addicionals per comprovar sí hi ha canvis en la intensitat i el sagnat menstrual o si les dones que tenen períodes irregulars reaccionen d'una altra manera.

Chistofer Zahn, doctor del Col·legi d'Obstetres i Ginecòlegs dels Estats Units, ha afirmat que els resultats proporcionen "importants proves noves que destaquen que qualsevol impacte de les vacunes covid a la menstruació és mínim i temporal".
 

La Universitat de Granada també ha començat un estudi per determinar la relació entre la vacuna i els trastorns mentruals. Ha enquestat més de 1.500 dones i a 120 se'ls ha fet un seguiment abans de la vacunació, entre les dues dosis i fins a un any després per veure els canvis i entendre per què passa. Segons Olga Ocón, investigadora de l'Hospital Clínic Universitari San Cecilio de Granada, entre els trastorns més descrits hi ha sagnats abundants o fora de cicle, fins i tot en dones amb la menopausa.

ARXIVAT A:
Salut Covid-19 Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut