La vacuna de la grip, "més important que mai" per Salut en plena segona onada de Covid
La vacunació s'obre a totes les persones de menys de 60 anys (EFE/Ballesteros)

La vacuna de la grip, "més important que mai" per Salut en plena segona onada de Covid

Si una persona es contagia del virus de la grip i la Covid-19 alhora, la probabilitat de morir es duplica, segons un estudi citat per Salut

RedaccióActualitzat

Tret de sortida a una campanya de la grip atípica i "més important que mai" per no col·lapsar el sistema sanitari en un context de pandèmia. Així ho considera el Departament de Salut, que ha fet una crida a augmentar el percentatge de vacunats dels diferents grups de risc.

"La vacunació de la grip encara és més important aquest any de pandèmia de la Covid. No ho és tot, però és una eina preventiva important", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés

D'una banda, perquè rebaixaria la pressió assistencial als centres sanitaris del país. De l'altra, perquè si una persona té les dues malalties, Covid i grip, la probabilitat de morir es duplica, segons un estudi que s'ha citat a la roda de premsa de Salut i que s'ha publicat al British Medical Journal.

"Tenir coinfecció és molt més greu que no pas tenir l'una i l'altra. Per això aquest any encara és més important vacunar-se", ha dit la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Vergés ha aclarit que no hi ha més risc d'infectar-se de Covid o de patir-la de manera més greu pel fet de vacunar-se de la grip. "I al contrari, hi ha estudis que apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se a menor mortalitat per Covid".

Les mesures contra la Covid beneficien la prevenció també de la grip. És per això que distància, mans, mascareta i reducció de la mobilitat, sumat a una campanya de la vacunació de la grip forta, fa pensar a Salut que es pot controlar un hivern en què conviuran els dos virus.

Un dels objectius és acostar-se al 75% de persones de més de 60 anys que es vacunin (ACN/Gemma Tubert)


Grups cridats a vacunar-se

No cal córrer per vacunar-se, ja que es pot fer fins al 15 de desembre. La campanya es fa extensiva a tothom per evitar un brot de grip, però aquest any hi ha més grups que els CAP cridaran a vacunar-se contra la grip, començant per les persones de risc:

  • Persones de 60 anys o més
  • Pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc, incloent aquest any la hipertensió perquè és més propensa a la complexitat de la Covid
  • Dones embarassades i puerperi fins a 6 mesos
  • Infants entre sis mesos i dos anys que van ser prematurs
  • Persones amb immunosupressió

També persones que poden transmetre la grip a persones d'alt risc:

  • Treballadors sanitaris i sociosanitaris
  • Contactes i cuidadors de persones d'alt risc

I persones que ofereixen serveis essencials a la comunitat:

  • Policies, bombers, protecció civil, etc.
  • Per primera vegada s'hi inclouen els docents dels centres escolars

L'objectiu és acostar-se al 75% de persones de més de 60 anys que es vacunin, enfront del 53% que ho van fer l'any passat. Vergés ha remarcat la importància que enguany es vacuni el personal sanitari, i apropar-se al 75% de sanitaris vacunats, un percentatge encara lluny d'assolir.

Les persones joves amb patologies cròniques són un dels objectius aquest any, ja que la cobertura de la vacuna és "força baixa", un 31% en infants i un 17% entre 14 i 59 anys. "Hi ha un ampli ventall de millora", ha dit la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Segons el doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia del Clínic, el fet que la grip i la Covid comparteixin alguns símptomes farà que la campanya de diagnòstic sigui complicada, i per això es necessiten proves ràpides.

Vacunació fora dels CAP

Per no col·lapsar encara més els CAP, desbordats per la pandèmia, aquest any s'han buscat espais alternatius. Llocs com el MACBA a Barcelona, la sala de plens de l'Ajuntament de Bonmatí, a Girona, una biblioteca a Tàrrega, o un gimnàs d'un casal de la gent gran són només alguns dels exemples on a partir d'avui es podrà anar a vacunar contra la grip.

En total, són 632 espais arreu de Catalunya, com centres cívics, biblioteques o pavellons esportius.

 


Doble de pressupost

Aquest any s'han comprat 230.000 dosis més de la vacuna de la grip, fins a un total d'1,5 milions de dosis. El pressupost és de 8,4 milions d'euros, el doble que l'any passat, ja que a més de comprar més quantitat de vacunes, aquestes són més cares perquè n'hi ha de tetravalents.

"Les tetravalents tenen dues soques A i dues B i són més costoses econòmicament, perquè són soques noves, però és la recomanació de l'OMS", ha explicat Vergés. De 20.000 vacunes tetravalents l'any passat s'ha passat a 850.000.

 
ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut