La vacuna de Moderna contra la Covid és efectiva en un 94,5%, segons la farmacèutica
Moderna assegura vol comercialitzar la vacuna "en les pròximes setmanes" (Reuters/Dado Ruvic)

La vacuna de Moderna contra la Covid és efectiva en un 94,5%, segons la farmacèutica

Assegura que està en disposició de poder comercialitzar-la "en les pròximes setmanes"

RedaccióActualitzat

La farmacèutica nord-americana Moderna ha anunciat aquest dilluns que la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant té una efectivitat del 94,5% en la prevenció de la malaltia.

En un comunicat ha assegurat que compleix els criteris d'eficàcia exigits per a la seva comercialització, i ha avançat que té previst demanar l'autorització d'emergència a l'agència del medicament dels Estats Units per poder comercialitzar la vacuna "en les pròximes setmanes".

En aquest sentit, compta a poder fabricar 20 milions de dosis abans de final d'any, per als Estats Units.

L'anunci de Moderna arriba just una setmana després que la també nord-americana Pfizer fes públic que la vacuna que desenvolupa juntament amb l'alemanya BioNTech té una efectivitat del 90%.

Les dues vacunes s'han desenvolupat amb un mètode experimental anomenat mRNA, (també ARNm, ARN missatger) que utilitza material genètic del virus que es vol combatre.

En la fase 3 de la vacuna, l'assaig amb humans, hi han participat més de 30.000 persones dels Estats Units.

Els resultats preliminars indiquen, d'altra banda, que la vacuna protegeix de la Covid, en la majoria dels casos, després d'una segona dosi, com passa també amb la desenvolupada per Pfizer i BioNTech.

En el cas de Moderna, les dues dosis s'han administrat amb 28 dies de diferència.


"En general, la vacuna ha estat ben tolerada"

La primera "validació clínica" de la vacuna s'ha fet a partir d'una anàlisi intermèdia de la fase 3, basada en 95 casos.

Entre les persones que van rebre un placebo hi va haver 90 casos de Covid-19, mentre que entre les persones que van rebre la vacuna n'hi va haver 5 casos.

Un segon criteri valora que els onze casos greus de Covid els van desenvolupar persones que havien rebut el placebo.

La conclusió, afegeix Moderna, després de revisar les contraindicacions detectades, és que "en general, la vacuna ha estat ben tolerada" pels participants en l'assaig i que la majoria dels efectes "adversos" han estat "de gravetat lleu o moderada" i de curta durada.

Un 2,7% dels participants van experimentar dolor en el lloc de la punxada.

Després de la segona dosi, un 9,7% van experimentar fatiga i un 8,9% miàlgia (dolor muscular). També hi va haver casos de mal de cap i d'irritació en el lloc de la punxada.

Més fàcil de distribuir

Una diferència que pot ser clau entre la vacuna anunciada fa una setmana per Pfizer/BioNTech i la de Moderna és que aquesta no necessita ser conservada en ultracongelació.

Això en facilitaria força la distribució.

Moderna compta que la vacuna es mantindrà estable durant 30 dies a les temperatures habituals de qualsevol frigorífic, entre 2 i 8 graus centígrads, durant 30 dies.

I que pot ser emmagatzemada fins a sis mesos a una temperatura de 20 graus sota zero.

La vacuna de Pfizer/BioNTech, en canvi, necessita ser emmagatzemada a 70 graus sota zero, per bé que es pot tenir fins a cinc dies en un frigorífic estàndard.


La UE, en converses amb Moderna

La comissària de Salut i Seguretat Alimentària de la Unió Europea, Stella Kyriakides, ha explicat que ja s'està en converses amb Moderna per assegurar dosis de la vacuna, però que encara no han "tancat ni signat cap contracte", ha explicat durant una compareixença davant d'eurodiputats.

Les borses tornen a pujar

L'anunci de Moderna, com ja va passar amb el de Pfizer, ha causat una pujada global de les borses.

Als Estats Units, el mercat de futurs de Wall Street ha obert a l'alça.

 

Moderna és la segona farmacèutica dels Estats Units que anuncia una alta efectivitat de la seva vacuna (Reuters/Brian Snyder)


També els mercats asiàtics i europeus s'han fet ressò de la notícia amb un augment dels indicadors.

París ha pujat un 2,35%; Milà, un 2,32%, Frankfurt, un 1,34%, i Londres, un 1,29%.

Més accentuada ha estat, a Espanya, la pujada del principal indicador, l'Ibex-35: un 3,84%, i ha superat els 8.000 punts.

Es dona la circumstància que l'Ibex ja havia obert a l'alça gràcies als guanys del BBVA per la venda del seu negoci als Estats Units.

D'altra banda, l'anunci d'una nova vacuna ha tornat a revalorar les accions d'empreses vinculades al sector turístic, com lAG (que engloba companyies aèries com British Airways i Iberia) i Melià Hoteles.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut