Una infermera prepara una dosi de la vacuna Pfizer, l'11 de setembre a Seixal, a Portugal (Reuters)

La vacuna de Pfizer contra la Covid perd la meitat d'efectivitat 6 mesos després

Ho revela un estudi de la mateixa farmacèutica, que admet que la baixada no es deu a la variant delta, sinó a la mateixa vacuna
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Vacunes

La vacuna contra la Covid-19 de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech perd gairebé la meitat de l'efectivitat passats 6 mesos de la vacunació.

Ho assegura una recerca publicada aquest dilluns a la revista científica The Lancet, que precisa que l'efectivitat per evitar la infecció passa del 88% el primer mes al 47% 5 mesos després.

La recerca, feta per investigadors de Pfizer i del gegant sanitari nord-americà Kaiser Permanente, admet que la baixada es deu a la vacuna mateixa i no a la variant delta del virus.

Per fer-la, han analitzat els registres de gairebé 3 milions i mig d'usuaris de Kaiser Permanente del sud de Califòrnia entre el desembre del 2020 a l'agost del 2021.


Més eficaç amb la variant delta

La part positiva, ha assegurat Sara Tartof, responsable de l'estudi per part de Kaiser, és la constatació que la vacuna funciona també amb la variant delta:

"Per a nosaltres, això suggereix que la delta no és una variant que s'escapi de la protecció de la vacuna, perquè, si fos el cas, no hauríem trobat una protecció alta després de la vacunació."

De fet, els resultats de l'estudi mostren que, contra la variant delta, la vacuna és més eficaç que contra les altres: té un 93% d'eficàcia després del primer mes, i baixa al 53% després de 4 mesos.

Fa temps que demanen tercera dosi

Pfizer ja va dir fa mig any diverses vegades que preveien que caldrien més dosis de vacuna per mantenir la protecció al llarg del temps.

A finals d'abril va ser Ugur Sahin, director de BioNTech, el que va assegurar que caldria una dosi cada any o cada any i mig per mantenir la protecció.

Això va engegar el debat sobre les terceres dosis, que encara no s'ha acabat de definir del tot, malgrat que hi ha països que ja l'estan posant, com és el cas d'Israel, des del juliol.

Vials de vacunes d'Astrazeneca, Pfizer-BioNTech, Johnson and Johnson i Sputnik V (Reuters)


Aquí, primer immunodeprimits

A l'agost, diversos estudis van constatar la disminució de l'efectivitat de la protecció de les vacunes a mesura que passen els mesos.

Els estudis, però, precisaven que aquesta disminució comporta que hi hagi vacunats que s'infectin, però que es segueixen evitant la majoria d'hospitalitzacions i morts per Covid-19.

La tercera dosi es va aprovar a Europa i a Espanya per a les persones amb immunodepressió greu, unes 15.000 a tot Catalunya.

I aquest mateix dimarts s'ha aprovat que els més grans de 70 anys també la rebin a partir de finals de mes a Espanya, després que l'Agència Europea del Medicament li ha donat el vistiplau.

Vacunar més persones millor

Però fa 3 setmanes un altre gran estudi impulsat per l'OMS i l'agència del medicament dels Estats Units i publicat també a The Lancet assegurava que no calen terceres dosis.

Aquest estudi afirmava que és molt més efectiu dedicar les dosis disponibles a ampliar el percentatge de població mundial vacunada, per evitar noves variants del coronavirus.

Una infermera prepara una dosi de la vacuna Pfizer, el 29 de setembre a Southfield, Michigan, Estats Units (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Vacunes Covid-19 Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut