La vacuna de Pfizer redueix entre un 88% i un 92% el risc de contagi en residències
Un ampli estudi fet a Catalunya indica que el risc de mort dels residents va disminuir un 98%
La vacuna contra la Covid de Pfizer/BioNTech va reduir un 98% el risc de mort per Covid en les persones que viuen en residències de gent gran. I entre un 88 i un 95% el risc d'infecció tant en residents com en personal d'infermeria dels centres com en treballadors de la salut d'altres àmbits.
Són dades d'un estudi fet a Catalunya amb més de 115.000 persones. Es tracta, segons els autors, del primer estudi global sobre l'efectivitat de la vacuna en residències.
Ha estat encapçalat per Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, i Ermengol Coma, de la Direcció Assistencial d'Atenció Primària i a la Comunitat de l'Institut Català de la Salut. També hi han participat investigadors del Centre d'Estadística en Medicina de la Universitat d'Oxford, de l'IDIAP Jordi Gol i del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut.
Encara no ha estat revisat, però de moment es pot llegir a la web de prepublicacions de The Lancet, cosa que no indica que si s'acabi publicant es faci en aquesta revista.
Els autors van seleccionar persones que el 27 de desembre no havien tingut diagnòstic de Covid. Després d'excloure'n algunes per manca de dades sanitàries o altres motius, van quedar 28.594 residents, 26.238 professionals d'infermeria de les residències i 61.951 treballadors sanitaris d'alters centres.
Resultats coincidents amb els de l'assaig clínic
Tots van rebre les dues dosis de la vacuna amb una separació mitjana de 21 dies. Se'ls va fer seguiment fins al moment en què es confirmava la infecció, hospitalització o mort per Covid o, si no es donaven aquests casos, fins al 5 de març.
En el primer grup, els residents, hi va haver 2.405 infeccions, 383 hospitalitzats i 409 morts.
Entre els professionals d'infermeria hi va haver 1.584 diagnòstics de Covid, 35 hospitalitzacions i cap mort. Finalment, entre els altres treballadors sanitaris hi va haver 2.672 diagnòstics, 76 hospitalitzacions i una mort.
Estudiades les dades també després de la primera dosi i transformades en percentatges, els resultats indiquen que la primera administració de la vacuna ja reduïa en un 42% el risc d'infecció en els residents, un 35% en el personal d'infermeria i un 32% en el sanitari.
Els autors destaquen que aquests resultats concorden amb el 52,4% d'eficàcia després de la primera dosi en l'assaig clínic en fase 3 de la vacuna. Per tant, es pot dir que en condicions reals i en un entorn amb risc elevat de contagi la vacuna demostra l'efectivitat que els assaigs li atribuïen.
Dades que han de tranquil·litzar la gent
Els investigadors matisen que després de la primera dosi es van veure reduccions de casos lleus o moderats que en part s'han d'atribuir a mesures de protecció o a altres causes.
Amb la segona dosi la protecció contra la infecció se situava entre el 95% per als treballadors sanitaris i el 88% en els residents -per als professionals d'infermeria era del 92%.
En el cas del risc de Covid greu o de mort, la reducció encara és més important entre els residents després de les dues dosis. Les dades indiquen que tenien un 97% de protecció contra hospitalització i el 98% d'efectivitat per evitar la mort per Covid.
Els autors conclouen que, si bé falten estudis que permetin conèixer l'efectivitat de la vacuna a llarg termini, aquestes dades haurien de tranquil·litzar la gent sobre els beneficis de les campanyes de vacunació contra la Covid.
- ARXIVAT A:
- Covid-19VacunesCoronavirus