La vacuna d'Hipra contra la covid, autoritzada per l'EMA com a dosi de reforç
L'Agència Europea de Medicaments ha autoritzat la vacuna d'Hipra contra la Covid-19. Els laboratoris d'Hipra tenen la seu a Amer, a la Selva. La vacuna es diu Bimervax i funciona com a dosi de reforç per a persones més grans de 16 anys que ja han rebut vacunes de mRNA, com les de Pfizer-BioNTech i Moderna.
L'agost passat, la Comissió Europea va signar un contracte amb Hipra que permet als països europeus adquirir fins a 250 milions de dosis d'aquesta vacuna. La validació de Bimervax arriba dos dies després que l'OMS recomanés posar la dosis de reforç només a les persones de risc.
Segons l'organisme europeu la vacuna és "segura" després d'analitzar dades "robustes" sobre la seva qualitat. En l'estudi hi han participat 765 adults que havien rebut dues dosis de vacunes de mRNA i, posteriorment, se'ls va subministrar aquestes mateixes o la d'Hipra com a reforç. L'empresa també ha proporcionat dades addicionals sobre estudis en persones de 16 i 17 anys.
Més efectiva amb beta i òmicron que amb la variant original
Malgrat apuntar que la vacuna de la farmacèutica catalana produïa menys anticossos contra la variant original de la covid-19, l'EMA apunta que sí que produïa més anticossos contra les variants beta i òmicron i nivells comparables en el cas de la delta.
Amb les conclusions de tots els estudis, l'EMA ha considerat que la vacuna d'Hipra com a reforç és "almenys tan efectiva" com les altres vacunes en la "restauració de la protecció contra la covid-19 en persones majors de 16 anys".
El regulador europeu també que els efectes secundaris més comuns són dolor en el punt on se subministra, mal de cap, cansament i dolor muscular. Aquests efectes secundaris, remarca l'EMA, són "de lleus a moderats" i marxen "en pocs dies".
Tenint en compte tot això, l'EMA assegura que "els beneficis de Bimervax són superiors als riscos". Amb tot assegura que farà seguiment de la seguretat i efectivitat de la vacuna, igual que fa amb la resta de vacunes.
El camí de la vacuna
La llum verda definitiva a Bimervax arriba un any després que el regulador europeu comencés la seva avaluació. La companyia aspirava a aconseguir la seva autorització el novembre passat.
Ara la Comissió Europea encara ha d'emetre l'última paraula sobre l'autorització de la llicència de comercialització de Bimervax a la Unió Europea, tot i que a l'agost ja va signar un contracte amb Hipra que dona dret als països europeus a adquirir fins a 250 milions de dosis d'aquesta vacuna, una vegada autoritzada per l'EMA.
A més de la d'Hipra, la UE compta ja amb vacunes per a la Covid desenvolupades per vuit farmacèutiques més (Pfizer, Valneva, Novavax, Moderna, AstraZeneca, Janssen i Sanofi Pasteur), i l'EMA manté sota revisió contínua les dades d'altres dues vacunes: la russa Sputnik i la xinesa Vero Cell.