La vacunació amb AstraZeneca es reprendrà dimecres que ve
- TEMA:
- Vacunes
La vacunació amb AstraZeneca es reprendrà la setmana que ve. El Consell Interterritorial de Salut ha aprovat per unanimitat la represa dimecres que ve, després que l'Agència Europea de Medicaments ha avalat la seguretat de la vacuna.
D'aquesta manera es donarà temps al Ministeri i a la ponència de vacunes, a la comissió de Salut Pública, per decidir en quin col·lectiu es reprèn l'administració d'aquesta vacuna.
La decisió (podria canviar el topall d'edat) es ratificarà dilluns en un altre Consell Interterritorial, la reunió entre Sanitat i les autonomies. Les comunitats tindran un dia de marge per poder planificar les cites i per això s'ha acordat que sigui dimecres el dia que es torni a administrar.
La vacuna d'AstraZeneca es destina al personal considerat essencial de fins a 55 anys, però es planteja ampliar el llindar fins als 65 anys, una petició que ha estat un clam des de Catalunya.
La conclusió de l'Agència Europea de Medicaments sobre les trombosi
L'EMA ha rebutjat que aquesta vacuna contra la Covid provoqui més risc de trombosi, tot i que ha admès que li falten dades per poder descartar "definitivament" que estigui al darrere dels casos rars que s'han detectat a diversos països.
El balanç que fan les autoritats farmacològiques europees és que la vacuna té més beneficis que riscos i, per tant, s'ha de continuar administrant per prevenir casos greus i morts per Covid-19.
Països com França, Alemanya, Itàlia, Lituània o Letònia també tornaran a fer servir la vacuna desenvolupada pel laboratori britànicosuec i la Universitat d'Oxford. Alguns ja ho faran aquest divendres mateix.
En canvi, Suècia i Noruega, països on s'han notificat dues morts més per trombosi, i Dinamarca, primer país que va suspendre la vacuna d'AstraZeneca, mantenen l'aturada.
Darias: "Pausar la vacunació va ser encertat"
La ministra Darias ha negat que la decisió d'aturar la vacunació durant 15 dies, dilluns passat, fos precipitada. "Va ser encertada. Vam pausar-la perquè el PRAC [comitè d'avaluacio de riscos] es pronunciés. Ara tenim una advertència i una modificació del prospecte", ha comentat.
En la mateixa línia, la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments, María Jesús Lamas, ha considerat que la confiança en les vacunes s'ha de veure refermada perquè "el sistema de farmacovigilància és robust i funciona":
"El benefici que produeix la vacuna en la població és innegable, per això no es va suspendre, sinó que es va pausar fins a tenir més dades. En un context amb 20 milions de persones vacunades, 25 notificacions és una quantitat molt petita, encara que totes les vides importen. I davant les agregacions de casos, 4 a Noruega i 9 a Alemanya, cal pensar què està passant. Podrien no haver-se notificat tots els casos."
Lamas ha explicat que la fitxa tècnica de la vacuna inclourà l'advertència de possibles trombosis, sobretot en dones menors de 55 anys.
També s'informarà per carta als sanitaris dels símptomes a tenir en compte un cop administrades les dosis i durant els 14 dies següents.
El principal senyal d'alerta és el mal de cap molt intens, persistent, que es pot acompanyar d'altres símptomes com dolor abdominal persistent, inflamació sobtada a les cames o els braços i dolor al pit. "Són símptomes per anar al metge i notificar que s'ha rebut la vacuna", ha afegit.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Salut Covid-19 Coronavirus