Comença la vacunació contra la verola del mico amb els grups prioritaris

Per rebre la vacuna cal tenir cita prèvia, que donaran els mateixos serveis sanitaris, i anar a un dels tres punts habilitats a Barcelona
Redacció Actualitzat
TEMA:
Verola del mico

El Departament de Salut comença a vacunar aquest dijous contra la verola del mico en tres punts: l'Hospital Clínic, el Barcelona Check Point i la Unitat d'ITS Drassanes - Vall d'Hebron.

La campanya de vacunes funciona amb cita prèvia i seran els serveis sanitaris els que contactaran prèviament amb aquestes persones per programar l'hora de la visita.

La vacunació s'adreça als col·lectius que més se'n poden beneficiar. En concret, s'ha consensuat que siguin persones amb pràctiques sexuals d'alt risc, per prevenir la infecció, i aquelles que hagin estat en contacte amb un cas i puguin ser vulnerables, com infants, dones embarassades i persones immunodeprimides.

Ha arribat un nombre limitat de vacunes

Aquests són els criteris consensuats per administrar les 1.643 dosis assignades a Catalunya, de les 5.300 que de moment ha rebut el govern espanyol.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que en voldrien més, però per ara aquestes són les que hi ha disponibles amb la compra centralitzada que ha fet la UE.

Catalunya té una tercera part de les vacunes que han arribat a l'Estat, però, tal com ha explicat la responsable de Salut Pública, hi ha autonomies com ara Madrid que tenen més casos confirmats.

"El gran compromís és que aquestes vacunes estiguin ben posades i posades de seguida [...]. Hem d'adequar les vacunes a les persones que més ho necessiten", ha afirmat.

La previsió és que estiguin administrades d'aquí uns 15 dies.

Un home rep la vacuna de la verola del mico a Nova York (Reuters/Eduardo Munoz)


Qui es pot vacunar ara de la verola del mico

En una roda de premsa, la secretària de Salut Pública ha concretat que la vacunació prèvia a l'exposició de la malaltia es farà "fonamentalment, però no exclusivament" en homes que tenen sexe amb altres homes i estiguin en programes de profilaxi preexposició (PrEP) i en programes de prevenció de persones que ja tenen el VIH.

El director mèdic de BCN Checkpoint, Pep Coll, ha demanat "no estigmatitzar" el col·lectiu gai, tot i que ha explicat que la majoria d'infeccions s'estan donant en aquest perfil. "És una informació objectiva. Donem una informació adequada perquè les persones puguin estar informades i això és una de les claus per a la prevenció de la verola del mico", ha manifestat.

Entre altres criteris, hauran de ser menors de 45 anys -els més grans ja van rebre la vacuna de la verola-, no haver tingut la malaltia o no haver estat en contacte amb un cas en els 10 dies anteriors.

En el cas de persones vulnerables i contactes d'un contagiat es valorarà cada cas per veure el benefici-risc de rebre la vacuna.

Més de 1.000 casos a Catalunya

Salut ha confirmat aquest dimecres 1.025 casos de verola del mico a Catalunya, la majoria són homes entre 20 i 60 anys. Són els casos confirmats dels 1.407 de sospitosos que s'han registrat aquí.

L'estat espanyol és el país amb més casos notificats, 3.125.


Com es transmet la verola del mico

La verola del mico és una infecció produïda per l'orthopoxvirus, un virus de la família del de la verola, extingit l'any 1980, ha explicat Salut.

Es transmet pel contacte estret amb animals o persones infectades, però també pel contacte directe amb les lesions de la pell, fluids corporals d'una persona infectada o amb objectes contaminats, com ara roba, roba de llit o tovalloles.

Produeix símptomes similars als de la verola, erradicada l'any 1980, però menys greus, com ara febre, mal de cap, dolors musculars i erupció a la pell.

Exemples de lesions cutànies causades per la verola del mico (Reuters/Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit)

La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d'entre 2 i 4 setmanes.

Els casos més greus se solen donar en infants, amb una letalitat inferior al 10%.

Tot i que en la majoria de casos no és una malaltia greu, pot causar lesions doloroses i aparatoses, sobretot a la pell, i algunes poden deixar cicatrius.

Com a mesures de prevenció, des de BCN Checkpoint recomanen reduir el nombre de parelles sexuals o l'abstinència. L'efectivitat del preservatiu és molt limitada en aquest cas, perquè no és una malaltia de transmissió sexual encara que es transmet per via sexual, ja que el contagi es produeix en tenir contacte íntim amb una persona que té la infecció.

 

 

ARXIVAT A:
Salut Vacunes Verola del mico
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut