La vacunació massiva contra la Covid pot trigar fins al 2022, segons Can Ruti
L'investigador Pere Joan Cardona considera un error pensar que la vacuna arribarà abans, mentre el màxim responsable de la lluita contra la Covid als Estats Units, Anthony Fauci, creu que podria ser ben entrat l'any que ve
La vacunació contra la Covid-19 a l'abast de tothom no arribarà abans del 2022, segons Pere Joan Cardona, responsable de l'assaig més avançat a Catalunya d'una possible vacuna contra el coronavirus, basada en la vacuna contra la tuberculosi.
Aquest investigador de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol considera "molt il·lusori" i un "error" pensar que aquest any ja tindrem una vacuna disponible, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Informació:
"El mantra aquest de 'trobarem una vacuna i estarem tots salvats' és molt, molt il·lusori. Penso que la millor manera de protegir-nos és mascareta, distància física i rentat de mans. Parlar d'aquest mantra és un error."
Fa pocs dies, l'Organització Mundial de la Salut situava la vacuna en "la primera part del 2021". Segons el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, "sent realistes, serà durant la primera part de l'any quan veurem que es comença a vacunar la gent".
El màxim responsable de la lluita contra la Covid als Estats Units, Anthony Fauci, situa la vacuna més tard. Fauci, director de l'Institut de Malalties Infeccioses dels Estats Units, creu que serà ben entrat l'any que ve:
"Crec que a mesura que avanci el 2021, uns quants mesos, podríem tenir una vacuna disponible per a la majoria de la gent als Estats Units. Penso que sabrem si la vacuna és segura i efectiva a partir dels assajos en fase 3 que començaran la setmana que ve als Estats Units."
L'investigador també s'ha referit a assajos fora dels Estats Units, que podrien tenir resultats al desembre o començaments de l'any que ve.
L'assaig en humans de la vacuna que fan des de la Universitat d'Oxford ha mostrat "resultats prometedors", segons anuncien diferents mitjans de comunicació del Regne Unit.
L'investigador Pere Joan Cardona recorda que, a més de trobar un fàrmac segur i eficaç, també és molt difícil la distribució i la producció massiva, encara que la pandèmia ha accelerat molt els processos per fer-ho possible.
Creu que encara falten mínim un parell d'anys perquè sigui una realitat: "Bàsicament, hem de parlar de seguretat, estabilitat i producció. Ho tindrem en mesos, tirant cap a anys". "Hi haurà una vacuna, però no sabem quan", conclou.
L'Institut Trias i Pujol està treballant en un projecte de vacuna contra el coronavirus basada en una contra la tuberculosi. Calculen que a finals d'aquest any ja hi haurà les primeres dades per saber si és realment eficaç per combatre la Covid-19.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Recerca científicaSalut