La Vall d'Aran recupera un sistema únic per extreure fusta del bosc amb el mínim impacte
A la Vall d'Aran han recuperat un sistema per extreure fusta de boscos d'alta muntanya, que només es fa servir aquí i en cap punt més de l'Estat. Es tracta d'un cable aeri de 500 metres que permet arribar a llocs de difícil accés i salvar pendents molt pronunciats, sense impactar gaire en l'entorn.
Després, una part d'aquesta fusta es convertirà en estelles de biomassa en un centre logístic que s'ha de construir els pròxims mesos al municipi de Les, a la Vall d'Aran.
Un sistema centenari
El cable telefèric és un mètode d'origen alpí que es va fer servir molts anys enrere al Pirineu i que a Catalunya s'havia perdut. L'any 1903, enginyers francesos van construir un telefèric per transportar fusta destinada a la indústria paperera al Port de Salau, al Pallars Sobirà. L'explotació va arribar a tenir un centenar de treballadors i va estar activa fins als anys 20 del segle passat.
Ara el mateix sistema es recupera als boscos de Les per baixar fusta de les parts més altes de la muntanya, sobretot avet, amb un sistema respectuós amb l'entorn perquè evita haver d'obrir noves pistes forestals.
L'ha construït una empresa italiana per encàrrec del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, que és l'executor del projecte Bosc Aran, una iniciativa del govern aranès per fomentar la bioeconomia lligada a l'àmbit forestal i per contribuir a la transició ecològica. Francesc Cano, director adjunt de Transferència del CTFC, explica que amb aquest sistema l'extracció i el transport de fusta gairebé no deixa rastre:
"És el sistema que té menys impacte en bosc, perquè no hi ha entrades noves, no hi ha construccions, no hi ha moviment de terres... Pràcticament no es nota com s'ha extret aquesta fusta".
Gestió forestal sostenible
L'objectiu del projecte és crear un sistema de gestió forestal sostenible per disminuir la dependència dels combustibles fòssils, al mateix temps que s'aposta per una energia més barata, renovable i amb menys emissions. I de retruc, millora les condicions dels boscos aranesos.
La fusta més bona que s'hi obté va a la serradora i la resta es porta a unes antigues naus que s'han de restaurar per convertir-les en el futur centre per tractar la biomassa de Les.
Les restes de biomassa es convertiran en estelles, que alimentaran les calderes per proveir edificis de calefacció i aigua calenta, com la que ja funciona a l'Hospital d'Aran des del mes de juny. A la Vall d'Aran fins ara només s'ha aprofitat un 3% de la massa forestal que hi creix cada any.
Dos anys de retard
El transport per cable és l'eina central del projecte, però depèn de la futura construcció del centre logístic de biomassa de Les, que ha de rebre les restes de les neteges forestals de tota la Vall d'Aran.
Les obres s'han adjudicat finalment per prop de 340.000 euros. La Diputació de Lleida en paga el 75% i la resta ho assumeix el govern aranès, amb voluntat que ja funcioni a ple rendiment l'any que ve.
Oriol Sala, conseller de Territori del Conselh Generau d'Aran, és optimista: "Esperem que els terminis siguin els més curts possibles, hi ha una empresa a la Vall d'Aran que n'és l'adjudicatària".
"Ara esperem que sigui una realitat com més aviat millor".
La construcció del centre va amb dos anys de retard, ja que el 2022 l'empresa adjudicatària de les obres va renunciar al contracte davant del fort encariment dels materials, que va disparar el pressupost un 40%.