La variant delta amenaça la retirada de la mascareta a Catalunya? La vacunació, la clau
En dues setmanes, la variant que té l'origen a l'Índia s'ha multiplicat per 4 i ha passat de ser el 3% de les infeccions al 12%
Tots els ulls estan posats en com es va expandint pel territori la variant índia del coronavirus, ara reanomenada delta.
Si primer va ser la variant britànica (o alfa), que va arribar a desplaçar la xinesa, perquè era més transmissible, ara aquesta encara ho és més. En dues setmanes l'afectació s'ha multiplicat per 4. La setmana del 10 de maig tot just representava un 3% del coronavirus circulant i la del 24 ja era del 12%.
I les previsions són que en poques setmanes aquesta variant, que a Catalunya es va detectar per primera vegada a principis de maig, desplaci la majoritària en aquests moments: la britànica o alfa.
És una evolució natural de qualsevol virus, que van mutant aleatòriament i es van adaptant. Així ho explica Tomàs Pumarola Suñé, cap de Microbiologia de l'Hospital Vall Hebron, que no té cap dubte que això passarà i que "d'aquí un temps parlarem de la epsilon".
És per això que, tot i que les dades de contagi i hospitalitzacions continuen millorant a poc a poc, podria alterar els plans per a la retirada de la mascareta. Ara per ara no hi ha data, però algunes comunitats, com Catalunya, el País Valencià, Madrid, les dues Castelles, Extremadura o Múrcia, demanen al Ministeri de Sanitat que ho permeti a l'aire lliure, i es podria decidir a la reunió del Consell Interterritorial d'aquest dimecres.
I l'exemple el tenim ben a prop. Al Regne Unit, on la variant delta ja és clarament majoritària, han posposat un mes la gran reobertura que tenien prevista.
No es pot saber del cert si aquí impactarà de la mateixa manera, però sí que és una cursa a contrarellotge: com més persones amb la pauta completa de vacunació hi hagi més difícil li serà al virus circular i provocar una malaltia severa.
Així ho defensa Julià Blanco, cap del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que recorda, en aquest reportatge, que les dues dosis de vacuna estan oferint una protecció del 80%, mentre que una sola dosi no arriba al 50%.
El 26,5% de la població té la pauta completa
Actualment, hi ha un 43,5% de la població catalana que té, com a mínim, una primera dosi, i el 26,5% que ja ha completat la pauta.
Pel que fa a la resta d'indicadors, Salut ha notificat aquest dimarts 477 contagis nous i 4 defuncions més. Pugen una mica els hospitalitzats, 7 més -en total són 546-, i 5 més a les unitats de cures intensives -ara en són 185.
El risc de rebrot està en 83 punts, la velocitat de transmissió per sota de l'1 i la positivitat de les proves baixa i se situa al voltant del 3%. Baixa també la incidència acumulada, que està lleugerament per sobre de 88 contagis per cada 100.000 habitants els últims 14 dies.
Aquesta és l'evolució de la vacunació per comarques:
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus Covid-19