La variant delta duplica en sis mesos els contagis al món, que superen els 200 milions
El ritme global de contagis de Covid s'ha accelerat i aquest 2021 hi ha hagut tants casos com tot el 2020
Més de 200 milions de persones s'han contagiat de Covid-19 a tot el món des que aquest coronavirus va ser detectat a la Xina a finals del 2019.
En aquest any i mig llarg, d'altra banda, la pandèmia ha causat la mort de més de 4,25 milions de persones.
Són xifres recollides pel Centre de Ciència i Enginyeria de Sistemes (CSSE) de la Universitat Johns Hopkins dels Estats Units, referent mundial en el seguiment de la pandèmia.
Unes xifres que reflecteixen les dades oficials, comunicades per les autoritats sanitàries dels estats, però que, sobretot en el cas de les morts, podrien quedar lluny de la realitat.
De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula, a partir de l'excés de mortalitat relacionada directament i indirectament amb la Covid-19, que el nombre real de morts a causa de la pandèmia podria ser dues o tres vegades més alt del que reflecteixen les xifres oficials.
Pel que fa als contagis, es compta que una part important dels casos menys greus i dels asimptomàtics no han estat detectats.
En qualsevol cas, el comptador de la Johns Hopkins ha superat, aquest dimecres abans de la mitjanit, els 200 milions de contagis mundials, que dijous al matí situa en 200.239.381.
Pel que fa a les víctimes mortals del coronavirus, en comptabilitza 4.256.797.
Els mateixos contagis en la meitat de temps
Aquestes xifres s'han assolit quan la variant delta de la Covid-19, detectada a l'Índia l'octubre de l'any passat i a Europa a finals de febrer, ja està present en almenys 124 països.
A Catalunya, per exemple, ja ha desplaçat gairebé del tot l'anterior variant predominant, l'alfa, que es va detectar per primera vegada al Regne Unit.
Es calcula que la variant delta és el doble de contagiosa que l'alfa.
Una prova que el coronavius es transmet més ràpid que al principi de la pandèmia és que els segons 100 milions de casos s'han detectat en la meitat de temps que els 100 primers.
Així, els primers 100 milions de contagis va notificar-se el 26 de gener, tretze mesos després de detectar-se el coronavirus a la ciutat xinesa de Wuhan.
La xifra de 200 milions, en canvi, s'ha assolit en els poc més de sis mesos transcorreguts des d'aleshores.
Vacunació desigual
En aquest context, l'OMS ha demanat als països rics que ajornin l'administració d'una tercera dosi de vacuna i facilitin l'accés de vacunes als països pobres, on el percentatge de població vacunada és molt baix.
Fins ara, arreu del món s'han administrat més de 4.270 milions de vacunes, en un planeta amb més de 7.880 milions d'habitants. La desigualtat en la vacunació, però, fa que Europa tingui més de la meitat de la població vacunada i els Estats Units gairebé el 70%, però que a Àfrica només hagi rebut la pauta completa el 2% de la població.
Es dona la circumstància que per poder combatre la pandèmia de manera efectiva és important vacunar globalment, per evitar que els contagis entre la població no vacunada generin noves variants del coronavirus que, potencialment, podrien ser més contagioses -com és el cas de la delta- o més mortals, i, fins i tot, escapar a l'acció de les vacunes existents.
EUA: més casos i més morts
En xifres absolutes, el país del món amb més casos de coronavirus són els Estats Units, que supera els 35,3 milions de contagis. El segon és l'Índia, que en comptabilitza 31,8. I el tercer és el Brasil amb més de 20 milions de casos.
A distància queden Rússia i França, amb 6,2 milions, i el Regne Unit i Turquia, amb 5,9 i 5,8 milions de contagis, respectivament.
Espanya és el desè estat de la llista, amb més de 4,5 milions de casos, unes xifres semblants a les de l'Argentina, Colòmbia, Itàlia i l'Iran.
Els tres països amb més casos també són els tres que tenen més víctimes mortals: el primer torna a ser els Estats Units, que n'ha comptabilitzat més de 614.000. El segon és el Brasil, amb més de 559.000. I el tercer és l'Índia, amb més de 426.000.
Si s'analitzen les morts en relació a la població, la pitjor part se l'emporta el Perú, amb gairebé 600 morts per cada 100.000 habitants. El segueixen dos estats europeus: Hongria, amb 312 morts per cada 100.000 habitants, i Bòsnia i Hercegovina, amb 297 morts per 100.000 habitants.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19