Un pastor rep la vacuna índia Covishield al Kaixmir (Reuters/Danish Ismail)

Detecten una variant de la variant delta, que de moment no suposaria un risc més alt

De moment no hi ha prou casos perquè els científics treguin conclusions sobre aquesta subvariant del SARS-CoV-2, que sembla afectar més que altres variants les persones que no tenen la pauta completa de vacunació
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Si la variant delta del coronavirus SARS-CoV-2 ja era preocupant, ara ha sorgit una "variant de la variant", que s'ha anomenat delta plus. De moment, però, els experts no creuen que representi més risc que la delta, que ja és prou elevat.

La variant delta, de nom científic B.1.617.2 i coneguda també com variant índia, perquè es va detectar primer en aquell país, s'ha estès amb rapidesa per alguns països.

Al Regne Unit ha obligat a endarrerir l'aixecament de les restriccions i a Catalunya causa preocupació perquè ja representa el 12% de les infeccions.

Segons l'últim comunicat d'aquest dimecres del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), les proves acumulades fins ara assenyalen que la variant delta és entre un 40 i un 60% més transmissible que l'alfa, la primera variant que es va detectar, i augmenta el risc d'hospitalització. Calculen que a Europa significarà el 70% dels nous casos a primers d'agost i el 90% a finals d'aquell mes.

També explica que les persones que han rebut només una dosi de vacuna, del tipus que sigui, sembla que estan menys protegides contra la variant delta que contra les altres variants. La pauta completa, assenyala, protegeix igual contra la delta que contra les altres variants.

La subvariant delta plus només es diferencia de la delta en una mutació anomenada K417N. Ha aparegut en dos grups diferents, AY.1 i AY.2, però la primera és la que s'ha escampat, fins ara, per onze països: l'Índia, els Estats Units, el Regne Unit, el Japó, el Nepal, Polònia, Portugal, Rússia, Suïssa, Turquia i la Xina. El primer cas es va detectar a l'Índia el 5 d'abril.

El 22 de juny, el Ministeri de Salut de l'Índia va notificar que, segons anàlisis de laboratori, la variant delta plus és més transmissible, s'uneix amb més facilitat a cèl·lules dels pulmons i és potencialment més resistent als anticossos monoclonals, un dels tractaments per intentar neutralitzar el virus.

Eficàcia de les vacunes

Un dels motius de preocupació és que la mutació K417N també es troba en la variant beta, detectada per primer cop a Sud-àfrica i contra la qual les vacunes s'han mostrat una mica menys eficaces. Però estudis recents mostren que la majoria ofereixen un nivell menor però acceptable de protecció.

Pel què fa a la variant delta, estudis recents mostren que les vacunes d'Oxford/AstraZeneca i de Pfizer/BioNTech també són efectives. Però si només s'ha rebut una dosi el risc encara pot ser relativament elevat.

En tot cas, molts experts creuen que si la subvariant delta plus fos molt més contagiosa n'hi hauria molts més casos. De moment, però, tants pocs casos detectats també signifiquen molt poques dades perquè els científics avaluïn la variant.

En declaracions a la BBC, Jeremy Kamil, viròleg de la Universitat Estatal de Louisiana, afirmava que, de moment, no hi ha un motiu especial de preocupació:

"Hauríem de mantenir la calma. No penso que a l'Índia o a qualsevol altre lloc del món s'hagin acumulat prou dades per distingir si la variant delta plus és més perillosa o preocupant que la delta original."

Kamil ha afegit que la delta plus "pot tenir un lleuger avantatge per infectar i escampar-se entre la gent que s'havia infectat abans o durant la pandèmia o que té una immunització més feble o incompleta".

Per això, sembla que els experts coincideixen: davant tant de la delta com de la delta plus les millors armes són la pauta completa de vacunació i no abaixar la guàrdia amb els mesures de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut