La variant òmicron provocaria menys risc d'hospitalització però més reinfeccions
- TEMA:
- Òmicron
Tres nous estudis suggereixen que la covid causada per la variant òmicron és més lleu i les persones infectades amb aquesta variant tenen menys risc d'hospitalització que les contagiades amb delta o d'altres.
Els estudis --pendents de revisió per a la seva publicació en revistes especialitzades-- s'han fet a Sud-àfrica, Escòcia i Anglaterra. El primer, que es pot consultar a la web MedXriv, l'han elaborat metges i investigadors del Servei Nacional de Salut de Sud-àfrica i de diverses universitats.
Els autors han analitzat dades de tot el país i han comparat l'evolució de persones infectades amb òmicron o amb altres variants i diagnosticades entre l'1 d'octubre i el 30 de novembre.
Del total de més de 160.000 casos diagnosticats, vora 30.000 eren causats per òmicron. Però si a primers d'octubre el percentatge d'òmicron entre els nous casos era el 3%, a primers de desembre ja era el 98%.
Però entre els portadors d'òmicron varen ser hospitalitzats el 2,5%, mentre entre els de delta o altres variants va ser el 12,5%, cinc vegades més. Així, òmicron provocaria menys risc d'hospitalització.
Entre els hospitalitzats, un cop ajustades les dades per factors com l'edat, que poden afavorir malaltia més greu, els autors no han observat diferències significatives de la gravetat per òmicron o per delta o altres variants.
És important destacar que les dades corresponen al mateix període. Per tant, no es pot atribuir al fet que ara hi hagi més gent vacunada perquè, com s'està observant, òmicron seria més capaç d'esquivar la protecció de les vacunes.
En comparació amb la primera onada de delta, al maig, les probabilitats d'hospitalització també són molt menors per als infectats amb òmicron.
Menys hospitalitzats per òmicron a Escòcia i Anglaterra
El segon estudi l'han fet investigadors de la Universitat d'Edimburg i es pot llegir a la web d'aquesta institució.
L'estudi abasta de l'1 de novembre al 19 de desembre i aporta diverses dades sobre efectivitat de les vacunes i risc d'hospitalització.
En el període estudiat hi va haver 23.840 casos d'infecció amb òmicron, la meitat en la franja d'edat de 20 a 39 anys. Les dades preliminars mostren, un cop ajustats els resultats per edat, sexe, estatus socioeconòmic, vacunació i actors clínics, que el risc d'hospitalització per òmicron és dos terços menor, però el de reinfecció és molt més elevat.
També s'ha pogut veure que, si bé les vacunes protegeixen sobretot contra delta, una tercera dosi, administrada al cap de 25 setmanes o més de la segona, proporciona una important protecció contra infecció simptomàtica per òmicron.
Finalment, l'estudi a Anglaterra l'ha fet l'Imperial College de Londres i es pot llegir a la seva web. Cobreix el període entre l'1 i el 14 de desembre.
Els resultats indiquen que el risc d'hospitalització per òmicron és molt menor. La reducció respecte a delta és entre un 20 i un 25% per a totes les hospitalitzacions. Però si es compten les que mantenen el pacient en el centre més d'un dia la reducció és molt superior: entre el 40 i el 45%.
També han vist que una infecció anterior per covid redueix el risc d'hospitalització aproximadament en un 50%.
També han observat l'efecte de les vacunes. Han vist que quant a infecció els que varen rebre Pfizer o Moderna estan molt més protegits. Però això es refereix només a infecció. Posen èmfasi en el fet que la protecció contra covid greu és també valida amb AstraZeneca.
Posen èmfasi en aquest aspecte: la disminució de protecció es refereix només a infecció, però per a covid greu es manté tant per a delta com per a òmicron.
Afegeixen que òmicron ha tingut una aparició recent i malgrat la seva expansió el nombre de casos encara és relativament petit per extreure conclusions definitives.
Les dades sobre una covid més lleu amb òmicron es podrien explicar en part perquè, com revela un estudi fet a Hong Kong i encara no revisat, té molta més capacitat de reproducció en els bronquis que en els pulmons.
Entre un 50 i un 70% menys risc d'hospitalització
En la mateixa línia va un informe de l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit publicat dijous. Una persona infectada amb òmicron té entre un 31 i un 45% menys de probabilitats d'haver d'anar a urgències i entre un 50 i un 70% menys de ser hospitalitzada.
Tot i així, les autoritats sanitàries insisteixen que, si bé l'òmicron sembla produir casos més lleus, l'augment de contagis provoca igualment una elevada pressió en el sistema sanitari. El Regne Unit va viure una punta de nous contagis, amb 119.789 casos confirmats en un sol dia. També es van registrar 147 morts dins els 28 dies posteriors a un resultats positiu en un test.
També destaquen la incertesa que provoca el fet que l'òmicron ataqui, de moment, majoritàriament gent jove i de mitjana edat. Si se'n comencessin a veure molts casos en persones grans seria preocupant, perquè són més vulnerables a malalties greus.
L'informe també apunta una dada no gens positiva: hi ha proves, afirma, que la protecció de les vacunes contra la infecció simptomàtica disminueix amb el temps i que, en el cas de la tercera dosi, al cap d'unes deu setmanes ja es perd entre un 10 i un 25% d'efectivitat. La bona notícia, però, és que la protecció contra malaltia greu continua sent molt elevada.
Bones notícies amb matisos
En un fil en el seu compte de Twitter, Daniel Prieto-Alhambra, investigador de la Universitat d'Oxford, afirma que tots tres estudis porten bones notícies, però que s'han de tenir en compte alguns matisos.
També hi ha dades sobre casos i hospitalitzacions a Dinamarca entre el 2 de novembre i el 15 de desembre. La conclusió és la mateixa: els contagiats amb òmicron tenen menys risc de covid greu.
Tot i així, els experts danesos matisen que les dades poden estar una mica desvirtuades pel fet que els casos d'òmicron es concentren sobretot en joves o en mitjana edat, persones menys susceptibles de necessitar hospitalització.
El cas és que si òmicron causa covid més lleu és una bona notícia, però degut a l'elevada velocitat de contagi això comporta igualment una pressió per al sistema sanitari, com explicava també a Twitter l'analista de dades John Burn-Murdoch:
Les conclusions són que la tercera dosi, sobretot als vacunats amb AstraZeneca, aporta molta mes protecció contra òmicron i que s'han de mantenir totes les mesures de seguretat usuals: distància física, mascareta, ventilació i higiene de mans.
- ARXIVAT A:
- Òmicron Covid-19 Coronavirus