La variant òmicron s'escampa, sense prou dades, encara, per saber si és menys virulenta
- TEMA:
- Coronavirus
La variant òmicron del coronavirus SARS-CoV-2 té avantatge sobre la variant delta. I al ritme actual, en països com el Regne Unit pot ser dominant en poc temps.
Així ho apunten dos informes fets públic divendres per l'OMS i per l'Agència de Seguretat en Salut del Regne Unit.
Malgrat això, queden dubtes sobre si l'òmicron provoca una covid menys greu que la delta i quina efectivitat tenen les vacunes actuals contra aquesta variant.
La nova variant, que Sud-àfrica va anunciar al novembre, ja està present en més de 60 països. L'OMS va anunciar a finals de mes que significava un risc elevat per a tot el món. A 13 de desembre, s'havien registrat, segons dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), 1.686 casos confirmats a l'Espai Econòmic Europeu, que no inclou el Regne Unit.
Primera mort vinculada a la variant òmicron a Europa
En el document tècnic publicat per l'OMS, s'explica que l'òmicron s'escampa amb rapidesa no només a Sud-àfrica, on la presència de la variant delta és baixa, sinó també en països on aquesta és la dominant, com el Regne Unit.
Però l'OMS diu que és massa aviat per afirmar si això és degut al fet que pot evitar la protecció del sistema immunitari, a si és més transmissible o a una combinació de totes dues coses.
També afirma que no hi ha prou dades per saber si l'òmicron provoca covid més lleu o més greu:
"Si bé dades preliminars de Sud-àfrica suggereixen que pot ser menys greu que la delta i tots els casos registrats fins ara a l'Espai Econòmic Europeu han estat lleus o asimptomàtics, encara no està clar fins a quin punt òmicron pot ser menys virulenta."
Una afirmació que ha topat amb la confirmació, aquest dilluns, de la primera mort a Europa vinculada a l'òmicron, al Regne Unit. Per ara no s'ha informat de l'edat d'aquesta persona ni si s'havia vacunat.
Ha confirmat la defunció el primer ministre britànic, Boris Johnson, durant una visita a un centre de vacunació, on es veuen cues llargues per posar-se la dosi de reforç de la vacuna de la Covid.
I, encara que la immensa majoria de casos siguin lleus o asimptomàtics, apunten fonts de l'OMS, l'augment de contagis comportaria igualment més hospitalitzacions.
A falta de confirmar tot això, podria ser positiu que l'òmicron desplaci la delta? En declaracions al 324.cat, el doctor Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona, valora així aquesta possibilitat:
"Si realment òmicron és menys virulenta, podria ser un avantatge que desplaci a la variant delta. El problema és que si és més transmissible i no estem tan protegits per les vacunes, podria afectar més gent i quan hi ha molta gent afectada es poden produir casos greus, també."
Creixement al Regne Unit
L'informe fet públic divendres per l'Agència de Seguretat en Salut del Regne Unit també mostrava un risc més elevat de transmissió, en comparació amb la delta. Però apuntava també un matís:
"Els nivells d'atacs secundaris poden estar influenciats per la millora en la detecció dels casos d'òmicron."
Segons l'informe, a aquest ritme de creixement a mitjans de desembre igualaria els casos de la delta. I si bé no hi ha proves que augmenti el risc de reinfecció, anàlisis preliminars suggereixen que és entre tres i vuit vegades superior.
Quant a l'efectivitat de les vacunes contra infecció asimptomàtica, considera que la protecció és menor per a l'òmicron que per a la delta. Però afegeix que aquesta efectivitat augmenta al cap de pocs dies d'administrar una dosi de reforç.
A més, basant-se en el fet que l'experiència de les variants anteriors mostra que la protecció contra malaltia greu, inclosa hospitalització i mort, segueix sent elevada, creu que amb l'òmicron passarà el mateix.
A Escòcia la variant s'està estenent amb molta rapidesa i segons el govern escocès és probable que representi la majoria de casos en aquell país entre mitjans de desembre i principis de gener
L'efectivitat de les vacunes
Sobre aquest tema, aquest dilluns s'ha fet públic un estudi de la Universitat d'Oxford, segons el qual dues dosis de vacuna --el que fins ara es considera pauta completa- no protegeixen prou contra òmicron.
L'estudi, però, ha aparegut a la web MedXriv i no ha estat revisat per a la seva publicació en una revista científica.
Els investigadors han utilitzat mostres de sang de persones que havien rebut dues dosis de la vacuna d'AstraZeneca o de Pfizer i un virus aïllat. Es tracta, per tant, de proves de laboratori i no de casos clínics reals. El seus resultats indiquen que hi ha menys anticossos capaços de neutralitzar l'òmicron.
To i així, molts experts insisteixen que el sistema immunitari té diverses línies de defensa i que els anticossos no són l'única cosa que cal mirar. Així, les cèl·lules T o limfòcits T conservarien tot el seu potencial contra una infecció per la variant òmicron.
Per la seva banda, Pfizer i BioNTech van anunciar recentment que una tercera dosi de la seva vacuna augmentava les defenses contra la nova variant.
Prediccions a l'espera de més dades
Mentre tot això s'estableix amb les dades i anàlisis que van arribant, l'òmicron se segueix escampant per molts països. El Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC) ha repiulat un tuit sobre l'expansió de l'òmicron a Dinamarca, on aviat pot ser la variant majoritària.
I esperant més dades, els biòlegs comenten algunes possibilitats. Així, en un article publicat a Nature s'explica que les mutacions que portarien l'òmicron a evitar les defenses de l'organisme també poden tenir un cost per al virus, perquè la regió de l'espícula que s'uneix a la cèl·lula, la que ataquen les vacunes, és petita i podria tolerar un nombre limitat de canvis sense perdre aquesta capacitat d'invasió.
Alguns biòlegs també apunten la possibilitat que l'exposició a diferents versions d'aquestes proteïnes, sigui per vacunes, per infecció o per totes dues coses, acabi generant una immunitat més difícil de vèncer per al SARS-CoV-2.
En el que coincideixen pràcticament tots és que estendre la vacunació al màxim de gent a tot el món és la forma d'evitar que el virus circuli i pugui tenir noves mutacions que el facin més perillós.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Vacunes