La velocitat de contagi supera el 0,9 i podria aturar el canvi de tram dilluns

Segons el pla de reobertura, si aquesta dada persisteix no fa el canvi de tram que permet els desplaçaments intercomarcals i ampliacions d'aforament a bars, restaurants i centres culturals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El repunt dels indicadors epidemiològics de les últimes 48 hores compromet el canvi de fase. 

El risc de rebrot ha pujat i la velocitat de propagació, l'Rt, també s'incrementa i ha superat el 0,9. Els nous contagis diaris continuen superant el miler i els ingressos a UCI encara són molt alts.

Són xifres que auguraven que no es podria passar d'un tram a un altre, ja que l'acord de govern en aquest sentit estableix que, si aquesta dada persisteix, la transició no és possible. I això s'ha confirmat poc estona després de fer-se públiques les dades, quan s'ha sabut que Catalunya no canviarà de tram

 


Tercer dia d'empitjorament de les dades

A la velocitat de contagi s'hi afegeix una mitjana de risc de rebrot de 217, considerada molt alta, i uns 1.759 ingressos hospitalaris, cosa que suposa una davallada del 17% respecte al període anterior, comprès entre el 16 i el 22 de novembre.

Les dades de l'evolució de la pandèmia publicades dimecres ja assenyalaven una evolució desfavorable, amb la velocitat de contagi situada a una centèsima del llindar que hauria d'impedir a les autoritats canviar de tram.

Amb el pas al segon tram, passat el pont de la Puríssima haurien estat permesos els desplaçaments intercomarcals i l'aforament de l'interior de bars i restaurants s'ampliaria al 50% i el d'espais culturals, al 70%.

Els tècnics demanen una revisió si les dades no acompanyen

Sergio Delgado, subdirector general de Protecció Civil, ha avançat al programa "Més324" que si la situació no es manté sota els llindars establerts el passat 19 de novembre demanaran un redisseny de les mesures sanitàries. Ho ha fet en sintonia amb el que va apuntar el conseller Miquel Sàmper dimarts, qui ja va sostenir que la pujada de la corba posava en perill el canvi de tram.

"Queden tres setmanes per Nadal i hi pot haver una evolució a pitjor. No el podem donar per garantit. Des de l'àmbit tècnic, tenim clar que si la cosa empitjora demanarem que les mesures es repensin", ha anticipat Delgado.

El comandament de l'ens dependent de la Conselleria d'Interior ha recordat que durant les festes les famílies es troben, hi ha gent gran i altres persones que integren col·lectius de risc, amb les quals ha demanat una "especial cura" les setmanes anteriors a la celebració.

També dimecres va transcendir la proposta de la Generalitat de cara a les festes nadalenques: límit de 10 persones per trobada i toc de queda a la 1.30 les nits de Nadal i Cap d'any i a les 11 la nit de Reis.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada Fases de la desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut