La velocitat de contagi de Covid baixa d'1 però encara hi ha massa casos nous i a l'UCI
L'Rt baixa per sota d'1 per primera vegada des de finals de setembre, i s'estabilitza el nombre de crítics
Continua l'evolució positiva dels principals indicadors de l'evolució de la Covid-19 a Catalunya.
La velocitat de propagació de la Covid-19 ha baixat per sota de l'1 per primera vegada des de l'última setmana de setembre. Això vol dir que cada persona, de mitjana, no arriba a contagiar-ne una altra.
En concret, l'Rt a Catalunya, aquest dimecres, és de 0,96, sis centèsimes menys que dimarts, segons les dades publicades aquest matí pel Departament de Salut.
Fa una setmana, l'Rt era d'1,48. Aquest dimecres és el setè dia consecutiu que baixa la velocitat de propagació; ara cal veure si aquesta tendència es manté.
Aquesta és una de les dades que indiquen que els contagis comencen a reduir-se.
També ho indica l'índex de creixement potencial de l'epidèmia (EPG), també denominat risc de rebrot, que ha baixat 38 punts i està en 747.
Cal recordar, però, que els 200 punts són el llindar per sobre del qual es parla de risc molt alt de rebrot.
Sembla, doncs, que comencen a notar-se els efectes del tancament de bars i restaurants decretat fa vint dies, i també els del toc de queda ordenat fa deu dies.
Pel que fa al nombre de casos nous, aquest dimecres se n'han notificat 3.710 més que dimarts, dels quals 3.635 són contagis detectats en les últimes 24 hores. Aquesta xifra és millor que les últimes setmanes, però continua sent massa alta per no posar en risc la capacitat del sistema sanitari.
El govern, de fet, ha explicat aquest dimecres que aixecarà les restriccions forma progressiva, i que ho farà a partir d'un llindar determinat per tres indicadors: una velocitat de contagi per sota d'1, un màxim de 300 llits UCI ocupats per malalts Covid, i que es detectin menys de 1.000 casos diaris.
Ara per ara, per exemple, el nombre de persones hospitalitzades ha continuat creixent, malgrat la millora de l'Rt i l'EPG, perquè els ingressos acostumen a produir-se amb posterioritat a la detecció del coronavirus.
I és que hi ha un indicador que continua pujant: la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que és de 812,43, entre el 25 i el 31 d'octubre, molt per sobre dels 677,66 de l'interval anterior (18-24 d'octubre).
En els hospitals de Catalunya hi ha 2.732 pacients Covid, 61 més que dimarts.
El nombre de malalts de Covid-19 a les UCI, en canvi, s'ha estabilitzat i són 489, un menys que dimarts. És el primer dia en un mes que els pacients crítics per Covid-19 no creixen.
També continuen creixent les morts per coronavirus, 38 en les últimes 24 hores.
Des de l'inici de la pandèmia, la Covid-19 ha causat la mort de 14.312 persones, a Catalunya. Fins a 8.760 persones han mort en hospitals o centres sociosanitaris; 4.240, en residències; 878, en domicilis; i 434 morts no estan classificades.
En total, es té constància que s'han contagiat de coronavirus 280.209 persones.
Palafrugell, el municipi amb més risc de rebrot
Palafrugell, al Baix Empordà, és ara per ara el municipi català amb més risc de rebrot, amb 2.084 punts. Ha passat per davant de la capital d'Osona, Vic, que té un risc de 1.764 punts. En tercer lloc està Balaguer, la capital de la Noguera, amb un risc de rebrot de 1.596 punts.
Totes tres poblacions tenen un índex de creixement potencial de l'epidèmia superior al doble de la mitjana catalana.
Balaguer, d'altra banda, és el municipi amb la velocitat de contagi més gran: té una Rt d'1,82. La segona és Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat, amb una Rt d'1,67. I la tercera és Puigcerdà, la capital de la Cerdanya, on l'Rt és d'1,52.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus