La velocitat de contagi torna a superar l'1, que indica expansió de la pandèmia
Aquest indicador epidemiològic no superava l'1 des del 27 de febrer
La velocitat de transmissió, o velocitat de contagi, coneguda per les lletres Rt, ha tornat a superar l'1, el llindar a partir del qual aquest indicador situa la pandèmia en creixement.
Les dades publicades aquest divendres pel Departament de Salut mostren una Rt d'1,01, dues centèsimes per sobre de la publicada dijous, de 0,99.
Ara mateix, doncs, cada 100 persones amb Covid contagiarien, de mitjana, 101 persones més.
També ha pujat lleugerament l'índex de creixement potencial efectiu (EPG), més conegut com a risc de rebrot. Ha guanyat dos punts i se situa en els 192, a només vuit punts de distància dels 200 que marquen el pas del risc alt al risc molt alt de creixement de la pandèmia. Des de dimarts, ha augmentat 15 punts.
Es manté, en definitiva, per quart dia consecutiu, el lleuger empitjorament dels indicadors epidemiològics que va començar aquest dimarts, i es trenca la tendència de millora sostinguda iniciada a partir de la segona quinzena de gener, que, certament, s'havia anat alentint.
Repunt d'ingressats
Les dades relatives a la situació assistencial, d'altra banda, mostren un repunt del nombre de pacients Covid, 18 més que vint-i-quatre hores abans.
Ara mateix, als hospitals de Catalunya hi ha 1.427 persones ingressades per Covid, 406 de les quals són malalts crítics, a l'UCI, que continuen baixant a poc a poc.
Més de 1.000 casos diaris
Pel que fa als casos nous, aquest divendres Salut ha notificat 1.447 contagis, dels quals 1.334 confirmats per test PCR o prova d'antígens (TA).
Un altre indicador del creixement de la pandèmia a Catalunya és el fet que la setmana del 9 al 15 de març s'han detectat, per PCR o TA, fins a 7.165 casos, una xifra que vol dir que hi torna a haver més de 1.000 casos diaris i que, per primera vegada en molt de temps, és superior a la notificada el dia abans (setmana del 8 al 14 de març).
Amb tot, continua sent inferior a la xifra registrada els set dies anteriors, entre el 2 i el 8 de març. Caldrà veure si aquesta tendència a l'alça es manté.
Aquest divendres, d'altra banda, s'ha notificat una sola mort per Covid en les últimes vint-i-quatre hores, un fet gens habitual. El nombre de víctimes mortals de la pandèmia, a Catalunya, és de 21.088 persones.
Les defuncions diàries continuen baixant. La primera semana de març n'hi va haver, en total, 179, que vol dir 25 diàries. La setmana del 8 al 14, en canvi, van ser 135, una mitjana de 19 morts diàries.
Dades molt diferents per comarques
Si bé el risc de rebrot, a Catalunya, fa uns dies que és alt, per sota dels 200 punts, cal tenir en compte que aquesta no és la relitat a totes i cadascuna de les comarques, on aquest indicador presenta grans diferències.
Així, 22 comarques, més de la meitat, tenen una EPG per sobre dels 200 punts, és a dir, un risc molt alt.
D'aquestes, sis comarques superen els 500 punts.
Les xifres més altes corresponen a l'Alt Urgell (899) i la Vall d'Aran (863).
A l'extrem oposat hi ha el Montsià (18) i el Priorat (5), les dues úniques comarques en color verd, amb un índex de rebrot baix.
Entre les unes i les altres hi ha sis comarques amb risc moderat, per sota dels 100 punts, i dotze comarques amb risc alt, per sota dels 200 punts.
Pel que fa a la velocitat de propagació, aquest divendres, en què la mitjana catalana ha tornat a superar l'Rt 1, hi ha fins a 26 comarques per sobre d'aquesta xifra que indica creixement de la pandèmia.
A quatre comarques l'Rt és força alta: tres estan per sobre del 2 i una supera el 3. Aquest és el cas de la Conca de Barberà, amb una Rt de 3,76, on cada 100 persones amb Covid, de mitjana, en contagien 376 més.
Amb dades més bones que la mitjana de Catalunya, en canvi, hi ha les 16 comarques que queden per sota de l'1.
La millor xifra correspon al Priorat, amb una Rt de 0,42. És l'única per sota del 0,5. Al Priorat, cada 100 malalts Covid contagien, de mitjana, 42 persones més.
BIOCOMSC: "Que es mantingui l'estancament"
Des del BIOCOMSC, el Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya, també s'han assenyalat aquestes "diferències molt grans", i s'apunta que "es consoliden".
Notícia molt important: Es consoliden diferències molt grans d'un factor 10 en les incidències #covid19 entre territoris a Catalunya. Dades @AQuAScat i @opendatacat amb mapa @argenbi EPG per comarques mostrant també diferències: https://t.co/dzOd8mHL1B 1/ pic.twitter.com/lRwxdLlEoB
BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) March 19, 2021
Analitzant les últimes dades, alerten: "No podem descartar que aquestes diferències encara augmentin més aquesta setmana vinent"; i remarca que hi ha "parts importants del territori encara de baixada i d'altres pujant".
En aquests moments no podem descartar que aquestes diferències encara augmentin més aquesta setmana vinent, amb parts importants del territori encara de baixada i d'altres pujant. Gràfica d'una setmana vs l'anterior que apunta en aquesta direcció 4/ pic.twitter.com/EopyDMNhlj
BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) March 19, 2021
Asseguren, a més, que "caldrà estar atents" a aquestes tendències i a aquestes diferències, i expressen el desig "que es mantingui l'estancament", perquè "setmana que estem en estancament, setmana que guanyem amb vacunació".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19