La veritat sobre els 43 estudiants desapareguts a Iguala, una incògnita deu anys després

Es tanca la presidència de López Obrador a Mèxic sense que les famílies tinguin respostes

Han passat deu anys i encara no hi ha respostes. Oficialment, ningú sap què va passar amb els 43 estudiants de Magisteri de l'Escola Normal Rural d'Ayotzinapa la nit del 26 al 27 de setembre del 2014 a Iguala, a Guerrero, al sud de Mèxic.

Els familiars no es cansen d'exigir la veritat a les autoritats. El govern d'Andrés Manuel López Obrador no els l'ha revelat tot i les promeses. Ara esperen que la nova presidència de Claudia Sheinbaum continuï investigant i els aclareixi el relat veritable que se'ls ha amagat durant una dècada.
 

Un crim d'estat 

I és que la primera versió que se'ls va donar era plena de mentides i encara els va indignar més. Posteriors investigacions sorgides d'una "comissió de la veritat" van etiquetar el cas com un crim d'estat perquè va transcendir que l'exèrcit havia seguit els fets en temps real. Però ni abans ni ara l'exèrcit dona respostes a la massacre.

Cartells amb les cares dels desapareguts en un acte de protesta, la setmana passada
Només s'han trobat les restes de tres dels desapareguts (Reuters/Quetzalli Nicte-Ha)

Els estudiants viatjaven en diversos autobusos cap a la capital quan els assaltants els van començar a disparar. A 43 els van segrestar. A hores d'ara encara no se sap del cert què va motivar l'atac.  

Només s'han trobat restes de tres. Els altres no se sap on són ni què va passar amb els seus cossos.

Una de les hipòtesis és que van ser segrestats per un càrtel de la droga en connivència amb policies corruptes. Es diu que potser no sabien que en un dels vehicles hi havia amagada droga i allò va desencadenar un final tràgic.

És clar que, actualment, hi ha més de 110.000 persones desaparegudes a Mèxic, la majoria víctimes de la violència del narcotràfic. El cas dels 43 estudiants d'Ayotzinapa, però, s'ha convertit en un símbol.      

ARXIVAT A:
Mèxic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut