La verola del mico, controlada a Catalunya amb vacunes, canvi de conducta i rastreig
Es començaran a posar ja les segones dosis a les primeres persones que es van vacunar
El brot de la verola del mico, a Catalunya, està pràcticament controlat. El pic va arribar al juliol i, des d'aleshores, els diagnòstics han anat baixant. No s'ha arribat a zero, però ara només se'n veuen nous casos molt esporàdics. L'administració de les vacunes han estat l'element principal per controlar el brot, tot i que el comportament i la implicació socials també hi han contribuït, segons els experts.
En total, se n'han diagnosticat 2.149 casos, la immensa majoria, un 98%, són homes. La major part han estat casos lleus i només 47 casos han requerit hospitalització, un 2% del total. La verola del mico no ha fet cap mort a Catalunya, en comparació amb les tres que hi ha hagut a Espanya.
Ara, amb la situació controlada i amb més disponibilitat de vacunes, es començaran a posar ja les segones dosis a les primeres persones que es van vacunar. Fins ara s'han posat 11.163 vacunes.
Com s'ha controlat el brot de la verola del mico?
Comparat amb la covid, la verola del mico és un virus que s'encomana menys, perquè necessita un contacte molt estret. Els símptomes són més visibles i, per tant, es diagnostica més fàcilment. Això ha permès controlar el brot en un temps relativament breu, però els experts asseguren que hi han ajudat diversos elements.
Com ara els canvis en les conductes, segons explica Pep Coll, director mèdic de BCN Checkpoint, que diu que "hi ha persones que han disminuït el nombre de parelles sexuals o, fins i tot, que han fet una abstinència sexual."
Jacobo Mendioroz, subdirector de Vigilància Epidemiològica de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, assegura que la implicació de la societat és un element principal en el control de brots:
"En el moment que la gent té la informació de com es transmet, de quines mesures pot prendre, de què pot fer per evitar els contagis, això és una part molt important."
També hi ha tingut el seu paper el rastreig per tallar cadenes de transmissió i, finalment, l'element definitiu han estat les vacunes, segons Mendioroz.
"És un canvi de paradigma total. No podem fer un estudi de contactes i de traçat i d'aïllament indefinidament, no podem recomanar mesures com això de l'abstenció sexual indefinidament i realment la protecció real i duradora, etc. El que més ens servirà són les vacunes."
Aquesta immunitat fa pensar que, almenys en el col·lectiu en què el virus ara ha impactat més, el d'homes que tenen sexe amb homes, és molt difícil que hi torni a haver un altre brot tan important com el d'aquest estiu.
- ARXIVAT A:
- SalutVerola del micoVacunes