Jamaal Khashoggi, en una conferència (Reuters)

La versió oficial de la mort de Khashoggi no convenç Europa

La comunitat internacional censura la mort del periodista i demana una investigació exhaustiva i transparent
Actualitzat
TEMA:
Aràbia Saudita

Allau de reaccions de dirigents mundials sobre el comunicat de l'Aràbia Saudita on reconeix que el periodista Jamal Khashoggi va morir dins del consolat saudita d'Istanbul. La versió oficial és que el periodista va morir a causa d'una baralla a la seu diplomàtica el passat 2 d'octubre.

La Unió Europea ha exigit una investigació exhaustiva, creïble i transparent sobre el cas i que s'estableixin les responsabilitats pertinents per la mort del periodista saudita.

Alemanya ha qualificat la versió oficial de Riad d'"inadequada" i ha deixat caure la possibilitat de suspendre la venda d'armes als saudites fins que no s'aclareixi la situació. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha emès un comunicat conjunt amb el ministre d'Exteriors:

"Condemnem el fet de la manera més dràstica. Esperem transparència per part de l'Aràbia Saudita respecte a les circumstàncies de la mort. La informació disponible sobre els esdeveniments al consolat d'Istanbul és inadequada."

 

 

Brussel·les també ha condemnat amb fermesa l'assassinat del periodista, i França ha considerat insuficient la informació aportada.

El govern espanyol també ha reaccionat i s'ha declarat consternat per la mort de Khashoggi. S'ha afegit a la crida del secretari general de l'ONU, António Guterres, perquè hi hagi una investigació exhaustiva i transparent.

Turquia ha assegurat que farà públiques les seves pròpies conclusions sobre aquest cas, al marge del que digui l'Aràbia Saudita, i ha evitat valorar la versió de l'emirat difosa aquest dissabte. De moment, la investigació segueix avançant, i els mitjans turcs apunten que hauria estat torturat i esquarterat viu per 15 agents saudites.

Deserció al "Davos del desert"

El cas Khashoggi ha provocat que països com els Estats Units, França, Regne Unit o Holanda hagin anunciat que no participaran en la pròxima cimera d'inversors coneguda com el "Davos del desert" que se celebra a Riad, a la capital saudita.

Tampoc hi assistiran Christine Lagarde, directora del Fons Monetari Internacional (FMI), o Jim Yong Kim, director del Banc Mundial, les dues institucions més importants en l'economia mundial.

 


Trump diu ara que no està "satisfet"

Des dels Estats Units, el president Donald Trump va dir en un primer moment que trobava "creïble" la versió dels fets. Però en declaracions a "The Washington Post", ara es mostra insatisfet per la versió facilitada per Riad:

"No, no estaré satisfet fins que trobem la resposta. Però ha estat un gran pas, ha estat un bon primer pas. Però vull una resposta. Òbviament hi ha hagut decepció i hi ha hagut mentides."

Altres països com el Canadà o Nova Zelanda també han mostrat la seva disconformitat amb la versió proporcionada pels saudites.

Chrystia Freeland, ministra de Relacions Exteriors del Canadà, ja va demanar l'alliberament d'activistes pels drets humans a l'Aràbia Saudita, i ara ha declarat:

"Les explicacions donades fins ara no són consistents ni creïbles. Els responsables d'aquest assassinat hauran de respondre per les seves accions i afrontar la justícia."

Tot i així, els països aliats de Riad, com Egipte, els Emirats Àrabs, el Iemen o Oman, han donat validesa a la versió de l'Aràbia Saudita. El Ministeri d'Exteriors d'Oman ha fet públic un comunicat:

"El sultanat acull amb satisfacció les decisions preses pel regne i insisteix en la importància de permetre que la justícia segueixi el seu curs, lluny de qualsevol interpretació."

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita Jamal Khashoggi
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut