La vespa asiàtica, una depredadora d'abelles de la mel que ja no es podrà erradicar

Els apicultors gironins temen que molts petits productors hauran de plegar l'any vinent

Xavier DuranActualitzat

Els apicultors gironins temen que molts petits productors hauran de plegar l'any vinent.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que preocupa sobretot un sector: els apicultors. Més grossa que les abelles normals, l'impacte no ve tant de la seva mida com del fet que és més ràpida i àgil que no pas les abelles de la mel.

De nom científic Vespa velutina, està distribuïda per Àsia, des del nord-est de l'Índia fins al centre de la Xina i des de l'Afganistan fins a Indonèsia i el Vietnam.

L'any 2005 es va certificar la seva arribada a França. Sembla que uns testos amb bonsais que provenien de Xangai contenien femelles que hibernaven. A finals del 2006 ja era visible en onze departaments.

La bona adaptació al clima fa ver que s'expandís amb facilitat i l'any 2010 ja se la veia al País Basc. A la península Ibèrica ha arribat fins a Galícia i Portugal. Pel nord d'Europa s'ha estès fins a Bèlgica i també està present a Itàlia. El 2012 va entrar a Catalunya per l'Alt Empordà.

Els apicultors gironins han resultat particularment afectats. Lluiten contra l'insecte posant paranys amb un líquid que l'atreu. Amb aquest sistema n'han atrapat centenars, que probablement haurien format nius. Només cal una vespa reina per fundar la colònia. I cada fundadora d'un niu pot fer néixer 500 reines a l'any.

A més, s'han observat vespes capaces de volar uns quants quilòmetres en un sol dia i això facilita la seva expansió. D'altra banda, a la península Ibèrica no s'han detectat predadors naturals d'aquesta espècie.

Molts apicultors han patit pèrdues perquè les abelles no poden sortir a buscar menjar la temporada de tardor i moltes acaben morint. Els productors de mel temen que l'any vinent alguns petits apicultors hauran de tancar.

L'administració elimina els nius que detecta i que es troben en zones sensibles, on poden representar un perill per a les persones. Ho fan els agents rurals o els ajuntaments i consells comarcals a través d'empreses especialitzades. Però hi pot haver molts nius amagats que no es coneixen i, per tant, no es poden eliminar. A més, eliminar-los és costós perquè són a molta alçada. Al propietari, una d'aquestes accions li pot costar 150 euros.

Tot i l'impacte econòmic que té per als apicultors, els científics creuen que és exagerat dir que pot fer desaparèixer l'abella de la mel. Assenyalen que en zones del País Basc o de França amb forta presència de la vespa des de fa temps es manté un sector apicultor potent.

Elaboren models per preveure quines seran les zones més afectades, per poder actuar de manera preventiva o eliminant nius. I deixen clara una idea: l'espècie està tan implantada que ja és impossible erradicar-la. Queden les armes de la prevenció i la lluita constant contra els nius més perillosos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut