La victòria de Donald Trump la va predir el 1935 l'escriptor Lewis Sinclair
Lewis Sinclair va ser el primer escriptor nord-americà que va guanyar el premi Nobel de literatura, el 1930, de manera que ja era una celebritat al seu país quan el 1935 va publicar la novel·la "Això no pot passar aquí" ("It can't happen here"). En aquesta novel·la de política ficció relatava la victòria de Berzelius "Buzz" Windrip sobre Franklin Delano Roosevelt en les eleccions presidencials del 1936.
L'interès per aquesta novel·la ha revifat molt en l'últim any, i el motiu són les similituds que té el que hi passa amb la victòria de Donald Trump: tant Windrip com Trump són dos personatges histriònics i demagogs que guanyen les eleccions fomentant les pors de l'electorat i prometent reformes econòmiques i socials dràstiques i un retorn a la grandesa i els valors tradicionals del país.
La novel·la s'ha reeditat amb èxit i la història que relata s'ha utilitzat per fer campanya contra Trump. De fet, poc abans de les eleccions presidencials, fins i tot se'n va estrenar una versió teatral a Berkeley, a Califòrnia, amb la clara intenció que servís per advertir dels perills que podia comportar la victòria de Trump:
Els mitjans de comunicació han destacat les coincidències
Força mitjans de comunicació anglosaxons s'han fet ressò en els últims mesos de les similituds entre la trama imaginada per Lewis i la meteòrica carrera de Trump cap a la Casa Blanca. Ho han fet de maneres diferents: el diari britànic "The Guardian" en va parlar abans de les eleccions, destacant que, igual que Trump, l'antiheroi de Sinclair fa servir el sentiment antimexicà per guanyar vots.
També pocs dies abans de les eleccions la revista nord-americana "Time" va publicar un article que, sota el títol "El llibre que la gent diu que va predir la pujada de Donald Trump", destacava que els llibreters de vell havien esgotat les reserves de les edicions antigues del llibre.
Per la seva banda, i just abans de la presa de possessió de Trump, el prestigiós diari "New York Times" es va limitar a publicar, a la secció de llibres, una ressenya sobre "la novel·la clàssica que va predir Trump".
Què passa a la novel·la?
El protagonista de la novel·la és Doremus Jessup, un periodista de Vermont que és testimoni de com, des de la presidència, Windrip va convertint el país en una tirania autoritària i com això va creant agitació social i caos. Per controlar-ho el president crea un cos paramilitar per fer complir les seves ordres i els dissidents polítics acaben tancats en camps de concentració.
El govern Windrip anul·la el poder del Congrés, restringeix els drets de dones i minories i elimina els estats per controlar tot el territori de manera centralitzada. Tot això amb el suport dels que l'han votat, de manera que els opositors han de passar a la clandestinitat, a la qual s'integra el protagonista. Els problemes que genera la deriva autoritària fa entrar en crisi el govern, i Windrip acaba exiliat i substituït per una junta militar.
Quina era la intenció de l'escriptor?
Lewis Sinclair va escriure la novel·la amb l'ascens de Hitler i Mussolini a Europa molt present, i els fets que relata s'assemblen molt al que estava passant llavors tant a Alemanya com a Itàlia. Però també estava preocupat de debò perquè tot això es reproduís al seu país, llavors encara en plena depressió després del crac del 29.
En aquells moments el New Deal de Roosevelt estava en crisi i hi havia molts dubtes que sortís bé. A més hi havia una oposició radical canalitzada, entre altres, pels diaris de William Randoph Hearst, que reclamaven mesures dràstiques. De fet, va arribar a haver-hi una gran manifestació a Nova York en suport d'Adolf Hitler.
A més, la possibilitat que hi hagués un president com Windrip no era pas remota, perquè un polític demagog i populista de Louisiana, Huey Long, tenia aspiracions reals de guanyar la presidència a Roosevelt el 1936. Precisament Sinclair es va basar en aquest polític per crear el personatge de Windrip.
De manera que Sinclair no va escriure la novel·la com un exercici d'estil, sinó com un crit d'alerta amb intencionalitat política. De fet, l'any següent, el 1936 i en vistes a les eleccions presidencials, ell mateix va adaptar i estrenar una versió teatral de la novel·la. Huey Long va ser assassinat just un mes abans de la publicació de la novel·la de Sinclair, i no es va arribar a presentar a la presidència.
Trump segurament no serà Windrip, però...
Ara mateix sembla força improbable que la presidència de Donald Trump pugui derivar en una història similar a la imaginada per Lewis Sinclair el 1935, per les grans diferències que hi ha entre la situació històrica que hi havia durant la dècada del 1930 en comparació amb l'actual.
Però això no eixuga un dubte que força gent té en aquests moments: aconseguirà Donald Trump canviar el sistema institucional dels Estats Units per poder fer les polítiques que diu que vol fer de la manera que les vol fer, com sembla que és la seva intenció? O, molt al contrari, aquest sistema institucional l'obligarà a ell a adaptar-s'hi? Ho veurem els pròxims mesos i anys.