La victòria del Brexit revifa el debat del referèndum a Escòcia i la reunificació a Irlanda del Nord
El Regne Unit ha votat sortir de la Unió Europea, però els resultats no han estat iguals arreu del país. Escòcia i Irlanda del Nord han votat majoritàriament i en bloc a favor de quedar-se a la UE i ara reivindiquen els seus resultats.
En el cas d'Escòcia, l'opció majoritària ha estat de la quedar-se a la Unió Europea, amb un 62,38% dels vots.
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha assenyalat que el resultat del referèndum "deixa clar que els escocesos veuen el seu futur com a part de la Unió Europea". Assegura que farà "tot el que pugui per garantir que Escòcia continua a UE" i en aquest sentit diu que es posarà a treballar per "permetre un nou referèndum d'independència".
Sturgeon argumenta que veu en el resultat del Brexit un "canvi en les circumstàncies" que es van donar el 2014, quan es va fer el referèndum escocès.
El ministre d'Exteriors britànic, Philip Hammond, reconeix que el resultat pot reobrir el debat de la independència d'Escòcia.
Referèndum d'unificació d'Irlanda?
A Irlanda del Nord, els resultats també donen la victòria al "remain". Només a les zones de majoria unionista s'ha registrat un vot més favorable al Brexit, mentre que els zones més catòliques han votat per quedar-se a la Unió Europea.
En aquest cas, les declaracions del líder del Sinn Féin, Declan Kearney, també han estat més contundents. Diu que els nord-irlandesos han votat ser a la UE com els seus veïns d'Irlanda i demana un referèndum de la reunificació d'Irlanda:
"El govern britànic ha perdut qualsevol mandat que tenia per representar els interessos econòmics i polítics dels nord-irlandesos"
Els resultats d'Irlanda del Nord:
A Gal·les, una altra de les nacions històriques del Regne Unit, en canvi, ha guanyat el "leave":