Algunes de les defenses dels acusats en el judici del procés, amb Marina Roig en primer terme (ACN)

La vista prèvia del judici del procés, en frases

Recollim els arguments de les defenses i les acusacions en el pròleg del judici
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Els arguments sobre si correspon al Tribunal Suprem assumir la causa i les denúncies de vulneració de drets fonamentals han centrat les intervencions de les defenses en la vista prèvia del judici del procés.

Aquestes són algunes de la frases més destacades d'aquest pròleg del judici, que s'ha fet sense els 18 acusats de rebel·lió, sedició i altres delictes: 

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva: 

"No tinc els anys d'experiència dels fiscals i la seva senyoria però mai he estat més convençut d'una causa que aquesta, ni de la competència del tribunal. Són polítics fent política."

"L'oportunitat la té la Sala. Decidir quins regles s'aplicaran a aquest procés: si les regles del procés degut o les regles d'excepció."

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart:

"De tots els tribunals polítics per conèixer de l'assumpte, s'ha anat a buscar aquell que ha compartit sala amb el Fiscal General de l'Estat i aquell -i no ho dic jo sola- que és més sensible a les influències del poder polític i econòmic."

"S'ha posat de manifest que aquest alt tribunal, la cúspide del Poder Judicial, és sensible a la ingerència del poder polític".

"Una criminalització de la mobilització ciutadana, dels drets de reunió i manifestació, de llibertat d'expressió i de llibertat ideològica. Drets que, en opinió d'aquesta part, estan molt per sobre del principi de la unitat d'Espanya que es diu protegir. I que no poden ser sacrificats, per molts que els poders de l'Estat se sentin cridats per una mena de sentiment patriòtic mal entès."

En referència a la retirada de les ordres internacionals de detenció a Carles Puigdemont i altres acusats: 

"Sembla que ens posem una vena abans que res allò que des de fora ens pot donar una indicació del que pot ser tolerable en un Estat democràtic."

La banda on s'asseuen les defenses els encausats pel procés (ACN)


Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull: 

"Amb Mas ningú ens vam plantejar que la competència era del Tribunal Suprem.  I allà és jutjava, ho recordo, el Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau. Escoltin, no han passat 30 anys".

En el cas que això no vagi al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els meus demandants sol·licitaran d'aquest tribunal, per no veure vulnerat aquest dret, que és un dret innat de poder expressar-se en la seva llengua materna, una traducció simultània, que no consecutiva. "

Judit Gené, defensora de l'exconseller Joaquim Forn: 

"Senyories, no pot ser que un pagament en una sucursal del BBVA de Brussel·les arrossegui la competència d'aquesta sala per a l'enjudiciament de tota la causa. No pot ser que fer 'lobby' amb unes delegacions a l'exterior, reconegudes pel TC, arrosseguin la competència."

"D'haver existit un acte de rebel·lió, es va produir a Catalunya. D'haver-se produït algun fet susceptible de malversació, els fons i l'acord s'haurien pres a Catalunya i d'haver desobeït alguna resolució, s'hauria desobeït a Catalunya. Que els efectes dels suposats fets que enjudiciem aquí ens afectin a tots no és l'element central per arrossegar aquesta competència."

  Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa: 

  "Allò que determina ara per ara la competència del Suprem són actes com el de donar una conferència a l'estranger sobre el dret d'autodeterminació." 

Enrique Leiva, advocat de Joan Josep Nuet: 

"Que no sigui la jurisdicció la que bloquegi la possibilitat de discutir qüestions merament polítiques."


Les acusacions han defensat la competència del Suprem perquè els fets que es jutjaran afecten el conjunt d'Espanya. Mantenen que el que va passar l'1 d'octubre, abans i després va ser un "atemptat greu" a la unitat del territori espanyol. 
 


La fiscalia ha negat que hagi buscat que la causa es jutgi al Suprem. El fiscalJaime Moreno, ha justificat que "el cor de l'atac" dels encausats va ser l'ordre constitucional i democràtic i que els resultats van afectar tot Espanya: 

"El delicte de rebel·lió no exigeix resultat. Ara bé, el resultat es va produir en dos dels fins que pretenen la rebel·lió, que són la derogació de la Constitució i la publicació de la declaració d'independència al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Això suposa una declaració que no podem dir que quedi circumscrita al territori, sinó que en projecta el resultat sobre tot el territori nacional. Per totes aquestes consideracions, entenem que la Sala ha de declarar la seva competència."

El fiscal ha argumentat que el referèndum de l'1 d'octubre va acabar sent un acte violent: 

"En la mesura que el Tribunal Superior de Justícia i la Fiscalia van intentar, a la vista de les resolucions d'il·legalitat, parar aquell acte, i el TSJ va ordenar el desplegament de forces i cossos de seguretat, allò es va tornar un acte violent."

 

Lucía Pedreño


L'Advocacia de l'Estat, representada per Lucía Pedreño, ha coincidit a defensar que la causa se l'ha de quedar el Suprem i ho ha argumentat pels "actes d'internacionalització" i perquè tot l'Estat se'n veu afectat:

"Que el fi últim dels delictes, en sigui quina en sigui la qualificació, era aconseguir la declaració d'independència d'una part del territori espanyol. I això afecta tot el país, perquè la sobirania territorial es basa en la indissoluble unitat de la nació espanyola."

L'advocat de l'acusació particular, que exerceix Vox, Pedro Fernández, ha defensat igualment que la competència del judici és del Suprem: 

"El que coneix de la causa [de rebel·lió] és un tribunal que és l'Alt Tribunal de l'Estat.

Es pot perfectament evitar que hi hagi una doble instància sense que això suposi que hi hagi una vulneració de drets humans." 

En aquesta vista prèvia s'han reunit per primera vegada els membres de la Sala que, molt probablement, jutjarà els líders del procés. Són 7 els magistrats, presidits per Manuel Marchena. La sessió ha durat unes quatre hores.
 

Tres dels membres del tribunal que, probablement, jutjarà els encausats pel procés independentista, amb Manuel Marchena al centre (EFE)

ARXIVAT A:
Judici procés Govern empresonat Oriol Junqueras Raül Romeva Jordi Sànchez Jordi Cuixart Carme Forcadell Dolors Bassa Joaquim Forn Josep Rull Jordi Turull
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut