La comunitat viu en captivitat a les instal·lacions del zoo de València (Bioparc València)

La ximpanzé Natàlia deixa anar el cos de la seva cria morta, després de set mesos de dol

La mort sobtada de la cria va provocar un gran impacte en la comunitat de ximpanzés del Bioparc de València, que són d'una espècie en perill d'extinció

Redacció/AgènciesActualitzat

Set mesos després, la ximpanzé Natàlia ha deixat anar el cos de la seva cria, que continuava portant a coll des que va morir sobtadament a mitjans de febrer.

La mort de la cria 15 dies després de néixer va provocar un gran impacte a la ximpanzé, que té 21 anys, viu en captivitat al Bioparc de València i forma part d'un grup molt cohesionat de primats del zoo.

Segons el parc valencià, la ximpanzé ha abandonat el cos de la cria i l'equip del zoo l'ha pogut recuperar. "El dol ha arribat al final de manera totalment natural", asseguren.

Els responsables del parc van prendre la decisió de respectar el dol de la ximpanzé malgrat l'impacte que la imatge del cadàver de la cria podia tenir en els visitants del centre. Ho van fer, expliquen, per aportar la màxima tranquil·litat al grup durant aquest període dolorós.

Durant aquest temps, un equip d'especialistes ha fet seguiment de la situació i ha constatat que la relació de la ximpanzé amb la resta de membres del grup i la seva cria Cala, de 8 mesos, ha estat "completament normal".

Els cuidadors han pogut veure com la ximpanzé va fer un petó al cap de la cria morta i entenia "que havia de seguir amb ella", tal com ha explicat la cuidadora del departament de primats de Bioparc, Ana Bro, en declaracions a EFE:

"Cuidava, empolainava i portava a tot arreu la seva cria; només la deixava en moments puntuals, com ara per alimentar-se, però sempre la tenia al costat fins que ha decidit deixar-la."

Un dels principals objectius de respectar el dol de la mare era garantir la supervivència de l'altra cria que va tenir, que s'hauria posat en risc en cas d'haver alterat el comportament del grup retirant el cos de la cria morta.

El grup pertany a la subespècie "Pan troglodytes verus", que està en perill crític d'extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. La mortalitat en aquesta espècie és molt elevada i, de fet, la mateixa ximpanzé ja va perdre una altra cria l'any 2018.

ARXIVAT A:
Medi ambientPaís Valencià
Anar al contingut