La Xina amenaça el Canadà amb "greus conseqüències" si no allibera la directiva de Huawei
Meng Wanzhou ha comparegut aquest divendres davant d'un tribunal de Canadà per demanar la seva llibertat sota fiança
La Xina ha advertit aquest dissabte el Canadà. Diu que hi haurà conseqüències greus si no allibera immediatament la directora financera i vicepresidenta del consell d'administració de Huawei, Meng Wanzhou. La filla del fundador d'aquest gegant xinès de les telecomunicacions i dels telèfons mòbils va ser detinguda l'1 de desembre a Vancouver a petició dels Estats Units, que l'acusen de violar les sancions a l'Iran.
Notícia relacionada: Entren en vigor les noves sancions dels EUA contra l'Iran
El viceministre d'Afers Exteriors de la Xina, Le Yucheng, ha emès un avís a l'ambaixador canadenc a Pequín. Al·lega que s'ha ignorat la llei i que la detenció va ser irracional i "totalment desagradable":
"La Xina insta fermament la part canadenca perquè alliberi immediatament la persona detinguda i protegeixi seriosament els seus drets legals i legítims; en cas contrari, el Canadà ha d'acceptar la plena responsabilitat de les greus conseqüències causades."
Meng Wanzhou ha comparegut aquest divendres davant d'un tribunal del Canadà per demanar la seva llibertat sota fiança, mentre aquest país decideix si aprova o no la seva extradició als Estats Units. De fet, la justícia canadenca ha revelat oficialment que els Estats Units en volen l'extradició per haver-se saltat entre el 2009 i el 2014 les sancions aplicades per Washington i Brussel·les a l'Iran.
Durant la vista, celebrada al Tribunal Suprem de Colúmbia Britànica a Vancouver, la fiscalia s'ha oposat a la concessió de llibertat per considerar que Meng pot fugir del país. Dilluns es reprendrà la vista.
Cada cop més països s'afegeixen a la tensió entre la Xina i els Estats Units
Aquest cas està posant a prova els jocs d'aliances econòmiques i polítiques que envolta l'ascens de la Xina com a potència.
Rússia, aliada tradicional de l'Iran i de la Xina, acusa els Estats Units d'intentar imposar la seva llei a la resta del món. Sergei Lavrov, ministre d'Afers Estrangers de Rússia, ha qualificat la seva posició d'"arrogant i agressiva, que ningú comparteix".
Notícia relacionada: Trump i Xi Jinping pacten una treva de 90 dies en la guerra comercial
Els aliats dels Estats Units sí que comparteixen els temors de Washington. El Japó ha anunciat que prohibeix l'accés de Huawei a la seva xarxa de 5G, com ja han fet Austràlia o Nova Zelanda. La Unió Europea diu que sí que s'han de témer empreses com Huawei perquè poden espiar per a Pequín.
Des de la Xina, es nega que les seves tecnològiques siguin una ciberamenaça. Victor Gao, expert en les relacions entre els Estats Units i la Xina, opina:
"Això no va d'espionatge o no. És purament perquè no volen tenir una companyia xinesa agafant una posició de lideratge en les telecomunicacions i el 5G."
El govern xinès, de moment, actua amb cautela, sense vincular-lo oficialment al contenciós comercial. La pregunta és què pot passar si, en algun moment de la treva en la guerra tarifària, la Xina decidís detenir un executiu d'alguna tecnològica nord-americana.
- ARXIVAT A:
- XinaEstats UnitsUnió Europea