Ciutadans esperen per fer-se un test a Xangai
Ciutadans esperen per fer-se un test a Xangai (Reuters/Xihao Jiang)

La Xina informa de tres morts a Xangai per covid, però les famílies en denuncien dotzenes

Les morts de tres persones grans no vacunades s'han atribuït a les malalties prèvies que patien i familiars de gent gran denuncien que hi ha hagut moltes més defuncions a les residències

Xavier DuranActualitzat

Les autoritats xineses han reconegut les tres primeres morts per covid a Xangai des que va començar el confinament en aquesta ciutat el 28 de març. Tot i així, les morts s'han atribuït a les malalties prèvies que patien aquestes tres persones. També hi ha denúncies de familiars de gent gran sobre dotzenes de morts que s'haurien produït en residències.

Les persones mortes tenien entre 89 i 91 anys, problemes de salut previs i no havien estat vacunades contra la covid.

Sembla difícil comprovar si les xifres oficials corresponen a la realitat. Des que va començar el confinament degut a aquest brot, afavorit per la variant òmicron, hi ha hagut vora 400.000 nous casos.

Però les dades oficials contemplen casos simptomàtics. Així, a Xangai, la ciutat més poblada del món, amb més de 26 milions d'habitants, l'últim dia que hi va haver comunicació oficial es comptaven 2.417 nous casos, però també 19.831 asimptomàtics.

La setmana anterior a l'1 d'abril hi va haver uns 54.000 nous casos a tot el país. Semblen molt pocs, fins i tot sense tenir en compte la població. En comparació, als Estats Units, en el mateix període, n'hi va haver 180.000, però la població és menys de la quarta part.

La pandèmia també sembla colpejar la Xina molt menys que el Regne Unit, on hi ha hagut un repunt important que ara comença a baixar. Però les dades es mantenen en valors elevats: la primera setmana d'abril hi va haver vora 1.300 ingressos hospitalaris per covid. En total, ara hi ha ingressats més de 15.000 pacients.

Un home amb un megàfon avisa els veïns que poden baixar al carrer a recollir menjar
Un home amb un megàfon avisa els veïns que poden baixar al carrer a recollir menjar (Reuters/Aly Song)

Un altre dubte que es presenta a la Xina són les morts degudes a la covid. Les dades oficials afirmen que n'hi ha hagut 4.641 i que des de fa dos anys només se n'han produït nou. Segons el portal Our World in Data, el 18 d'abril del 2020 ja n'hi havia hagut 4.632. Curiosament, en un sol dia van augmentar de sobte aproximadament un 50%. En comparació, a Catalunya s'acaben de superar les 27.000 morts.

Si consultem una pàgina de l'OMS, les morts han estat 14.440, perquè s'hi sumen els de Hong Kong, on les mesures han estat molt diferents que en el conjunt de la Xina.

El percentatge de persones vacunades és molt elevat: al voltant del 88% de la població. Però és molt menor per a les persones més vulnerables, les de més edat. Només la meitat dels xinesos de 80 anys o més han rebut la pauta completa de vacuna i un 20% ha rebut una dosi de reforç. Entre els que tenen de 70 a 79 anys el percentatge és molt més alt, però menor que la mitjana general: 82%.

També semblen més clares les dades econòmiques. El creixement del PIB del primer trimestre va ser del 4,8%, superior a les previsions. Però també es detecta clarament l'aturada al març respecte als mesos de gener i febrer.

Segons l'Oficina Nacional d'Estadística, les vendes minoristes, que havien augmentat un 3,3 % interanual en el tercer trimestre, van disminuir un 3,5 % al març.

Hi ha altres derivades de la covid a la Xina. Així, s'han separat famílies, perquè l'estratègia covid zero obliga a confinar en hospitals o centres de quarantena les persones infectades. I en diverses famílies ho està algun fill, però no els pares, que no el poden acompanyar.

Les autoritats també haurien ordenat la mort de totes les mascotes de les persones infectades, com gossos, gats i hàmsters. La mesura no és nova i es va establir fa mesos. Sembla que degut a les queixes de molts ciutadans la mesura ha deixat d'aplicar-se en alguns llocs.

Però costa assegurar res en un país amb ciutats com Wenzhou, on les autoritats, veient un nombre molt baix de casos, han ofert recompenses de fins a 50.000 iuans (uns 7.200 euros) a qui informi sobre persones que falsegen el seu estat real de salut.

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
Anar al contingut