La Xina aplica aranzels del 125% als productes dels Estats Units
La Xina aplica aranzels del 125% als productes dels Estats Units (EFE/Jessica Lee)

La Xina ja aplica els aranzels del 125% als EUA: "Els fa una mica de riure l'actitud de Trump"

La guerra comercial devalua el iuan i això afecta de retruc les empreses catalanes que importen productes al gegant asiàtic

Clara VirgiliActualitzat

Els aranzels del 125% que la Xina aplica als productes nord-americans que importa han entrat en vigor aquest dissabte. És la resposta al gravamen del 145% que l'administració Trump ha imposat als productes xinesos que entren als Estats Units.

És un nou capítol de la guerra comercial iniciada per Donald Trump que sacseja el comerç mundial i que afecta l'economia xinesa, ja que es devalua el iuan i això comporta una alça dels preus i una caiguda de la demanda interna. Una situació que afecta directament les empreses catalanes amb interessos als països asiàtics.

És el cas d'Albert Fernández, de l'empresa The Good Food People, que es dedica a la importació a la Xina de productes gurmet de Catalunya i Espanya, com les anxoves i seitons de l'Escala, o vins i caves, entre d'altres, com ha explicat en una entrevista a Catalunya Informació.

"Tots els que importem patirem. Aquesta setmana, els costos d'importació s'han apujat un 5% per la devaluació del iuan, i en el que portem d'any ja és un 10%. Haurem de veure com ho repercutim i com afecta el consum."


Una guerra d'egos

Malgrat tot, Fernández no detecta una gran preocupació en la societat xinesa. Ell fa 25 anys que viu a la Xina i la seva dona és d'allà, i afirma que "si bé els genera incertesa, no volen ser els primers a cedir".

"Aquí se'n parla molt, perquè els fa una mica de riure com Trump està fent aquesta política d'intentar aïllar la Xina. Volen afrontar les conseqüències i no cedir. Hi ha un rum-rum de patriotisme que es nota molt."

L'empresari afirma que qui més ho notarà serà la indústria que exporta directament als Estats Units, concentrada a l'est i el sud del país i que exporten un 2,5% del PIB, "que pot semblar poc, però, amb les dimensions de la Xina, és gegant".

Això, afirma, "pot generar atur i deflació en un moment en què començaven a sortir de la crisi, però és una societat resilient i resistent".

"Ells diuen que estan preparats per aguantar, si cal, "tres anys sense arròs", com va passar en l'època de Mao."

Les conseqüències més immediates si no arriben a un acord, assegura, és que "hi haurà moltes exportacions que es cancel·laran, perquè els importadors nord-americans decidiran no fer les compres.

De moment, els EUA ja han anunciat exempcions a alguns productes concrets tecnològics com els telèfons, els ordinadors i els xips. Una maniobra que des de la Xina es considera un "petit pas" i demana a Trump que reconegui "l'error" dels aranzels i els anul·li tots.


El Vietnam, la fàbrica del món

Un dels països asiàtics on sí que s'està notant, i força, la guerra comercial de Trump és al Vietnam, a qui aplica uns aranzels del 46%. És un país de grans fàbriques, de milers de treballadors, moltes de les quals exporten quasi tota la seva producció, i la treva de 90 dies anunciada dijous pel president dels Estats Units els permet mantenir, almenys de moment, la producció.

En una entrevista a Catalunya Informació, Ramon Pujol, gerent i soci de Trencilo, una empresa catalana de cordons i tèxtil per a calçat amb fàbrica al Vietnam, ha explicat que "estem a l'expectativa", perquè, "encara que no exportis directament als EUA, la psicosi és mundial".

"El Vietnam és la fàbrica del món."

Pujol afirma que "l'endemà de la imposició del 46% d'aranzels, el govern vietnamita va anar als EUA a negociar", donat el pes de la indústria i l'exportació en l'economia del país.

"En el moment en què Trump va donar la moratòria, vam rebre mails dels fabricants més grans del món, dient que aprofitarien aquests 90 dies per fer-nos comandes."

Allà, diu, ha afectat molt, sobretot les empreses de mobles, que són americanes i exporten als EUA. "Ells ja van reunir els seus treballadors el primer dia i van advertir que, si no s'arreglava la cosa, haurien de tancar".

ARXIVAT A:
Donald Trump XinaAranzels
Anar al contingut