La Xina perd població per primera vegada en 60 anys i té el pitjor PIB en mig segle

La pandèmia i les polítiques anticovid han frenat l'economia, mentre els xinesos no s'animen a tenir els tres fills que el govern vol

RedaccióActualitzat

La Xina ha perdut població per primera vegada en més de seixanta anys. A més, el PIB ha augmentat un 3%, la pitjor dada en gairebé mig segle.

Són dues dades preocupants, que estan relacionades, confirmades per l'Oficina Nacional d'Estadística del gegant asiàtic.

Kang Yi, que n'és el portaveu, remarca que la Xina s'enfronta "a un entorn internacional complex i desafiant".

En aquest context, ha admès que "la demanda interna s'enfonsa" i que "una recuperació significativa encara no està sòlidament establerta" perquè "les expectatives són a la baixa".

Construcció d'apartaments a Xangai, el juliol del 2022 (Reuters/Thomas Peter)

Les aturades en les cadenes de subministrament degudes al confinament d'empreses i de persones, especialment a Xangai, la capital econòmica del país, a la primavera, van frenar el creixement econòmic xinès.

A més, quan al desembre es va aixecar la política de covid zero, la pandèmia va tornar a afectar, més breument, l'economia, fins que els contagiats, milions i milions de persones, no van començar a tornar a la feina.

El sector immobiliari tampoc hi ajuda: alentit per la falta d'inversió i liquiditat, empeny l'economia a la baixa.

Decoració als carrers de Pequín per celebrar l'Any Nou Lunar (Reuters/Tingshu Wang)

En aquest context, el Fons Monetari Internacional (FMI) té clar que "les taxes de creixement de la Xina no tornaran als dies en què generava el 40% del creixement mundial".

Així ho ha declarat Kristalina Georgieva, directora gerent de l'FMI, que ha presentat unes projeccions a la baixa per al conjunt de l'economia mundial, el 2023, que remuntarien a partir del 2024.

El govern vol incentivar el consum, que passa per famílies a les quals tot els resulta molt car. També tenir cura i educar una criatura.

Aquestes dificultats econòmiques, juntament amb el fet que cada cop més dones prioritzen la seva carrera professional malgrat la pressió familiar per casar-se i tenir fills, expliquen per què moltes famílies no estan tenint els tres fills que el govern vol, malgrat els incentius per fer créixer la natalitat que el govern espanyol i moltes províncies estan aprovant.


Més de 10 milions de morts

Així, el 2022 hi ha hagut 9,56 milions de naixements, la xifra més baixa des de 1950, quan van començar els registres estadístics.

I clarament insuficient per compensar els més de 10 milions de defuncions notificades. Una xifra que podria ser més alta arran de les morts per covid-19.

Gent gran fa compres a Pequín abans de la celebració de l'Any Nou Lunar (Reuters/Tingshu Wang)

Ara mateix, la Xina té una població de 1.410 milions de persones, que són 850.000 habitants menys que un any abans, a finals del 2021.

Si aquesta tendència demogràfica es manté, l'envelliment de la població tindrà, de retruc, més conseqüències sobre l'economia xinesa.

 

ARXIVAT A:
Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut