El gegant asiàtic desconfia de les càmeres que porten els seus cotxes
El gegant asiàtic desconfia de les càmeres que porten els seus cotxes

La Xina prohibeix els Tesla en algunes zones del país perquè creu que són cotxes espia

No podran entrar al districte de Beidaihe durant juliol i agost com a mínim

Redacció/ACNActualitzat

La Xina ha prohibit l'entrada dels Tesla al districte de la costa xinesa Beidaihe durant, almenys, juliol i agost. És un districte on es fa una trobada anual de líders, segons han afirmat les autoritats xineses.

La decisió arriba després que es prohibís la circulació en algunes carreteres de la ciutat de Chengdu al juny, coincidint amb una visita del president xinès, Xi Jinping.

El govern xinès no ha donat explicacions exactes de la prohibició més enllà d'afirmar que "són assumptes nacionals" i avançar que es publicarà un informe aviat.

A Chengdu, els Tesla eren desviats perquè no entréssin a la ciutat els dies que hi va anar a la ciutat el president xinès
A Chengdu, els Tesla eren desviats perquè no entressin a la ciutat els dies que hi va anar el president xinès

Ja fa un temps que alguns dirigents del país estan preocupats per si els Tesla d'Elon Musk, que tenen càmeres i sensors que capten dades de l'entorn per on circulen, puguin posar en risc la seguretat dels líders xinesos.

De fet, l'any passat, la Xina ja va prohibir l'entrada dels cotxes Tesla als complexos de l'exèrcit xinès, al·legant problemes de seguretat per les càmeres instal·lades als vehicles. 

Tesla, entre els top sellers del país

El Tesla és el cotxe de moda de les famílies xineses urbanes amb diners amb consciència mediambiental, que passegen els seus Teslas pels barris més rics de Pequín i les grans ciutats de la Xina. Es pot veure en el següent vídeo:

 

Es tracta d'un dels grans mercats per al fabricant nord-americà, líder en cotxes elèctrics. I ara, el mercat xinès comença a desconfiar de la marca i tot apunta que les restriccions per evitar el control no acabaran aquí.

Seguretat i control a la Xina

La tecnologia és una eina fonamental del règim per garantir l'estabilitat social i el seu ús no sempre és justificat.

Un informe recent de The New York Times a partir de l'anàlisi d'uns 100.000 documents oficials xinesos conclou que el sistema de vigilància de la ciutadania és molt més profund del que es pensava.

"Més de 1.400 milions de persones que viuen a la Xina estan constantment vigilades. Són gravades per càmeres de policia que estan a tot arreu, a les cantonades del carrer i sostres de metro, en sales d'hotel i edificis d'apartaments. Els seus telèfons són rastrejats, les seves compres són controlades i els seus xats en línia són censurats."

La Xina té més de la meitat dels 1.000 milions de càmeres de seguretat que hi ha al món. Via reconeixement facial i intel·ligència artificial, revelen tots i cadascun dels moviments de la població. Per a la vida privada, el seguiment es fa des del mòbil i les apps.  

Les càmeres de seguretat del país registren gairebé totes les dades de les persones i els cotxes
Les càmeres de seguretat del país registren gairebé totes les dades de les persones i dels cotxes

Un altre exemple és com va gestionar el govern la corrupció als bancs de la província de Henan, on van congelar fins a 1.500 milions de dòlars a clients.

Els afectats es coordinaven a través de les xarxes socials i, de cop i volta, tot i no haver-hi casos de covid a la ciutat, el seu codi de salut es va tornar vermell, cosa que impedeix accedir a tot lloc públic. Només van poder manifestar-se davant dels seus bancs més d'un centenar de persones. Una de les manifestants es mostrava indignada amb la situació:

"No van dir que ens colpejarien si ens negàvem a marxar. Acaben d'utilitzar l'altaveu per a dir que estàvem infringint la llei. Això és ridícul. Són els bancs els que estan infringint la llei."

Més d'un centenar de persones protestant a la ciutat xinesa per a la impossibilitat de retirar diners
Més d'un centenar de persones van protestar a la ciutat xinesa (Reuters)

 

ARXIVAT A:
TecnologiaSeguretatXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut