Imatge d'arxiu d'un rodatge cinematogràfic (Pexels/Lê Minh)

L'Acadèmia de cine francesa apartarà dels Premis César els imputats per agressions sexuals

Els acadèmics han pres la decisió "per respecte a les víctimes", i encara que siguin "presumptes" agressions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cinema

Des de fa uns anys el cinema francès --i en concret la seva Acadèmia-- s'ha vist esquitxat per diversos escàndols. El més destacat, el 2020, arran de les nominacions als César de Roman Polanski, acusat de violació, i l'últim, el novembre passat, amb les acusacions de violació al jove actor Sofiane Bennacer.

Per això, l'Acadèmia de cinema francesa ha anunciat aquest dilluns que apartarà dels Premis César tota persona imputada en "fets de violència", especialment aquells "de caràcter sexual o sexista"

En un comunicat, la institució ha remarcat que "aquella persona no podrà ser invitada a la cerimònia, ni a cap dels actes associats i organitzats per l'Acadèmia dels César". De la mateixa manera, la suspensió també afecta les persones que parlin en nom de les acusades:

"Aquesta suspensió exclourà igualment tota presa de paraula en nom d'aquella persona."

Els acadèmics diuen que han arribat a un consens per prendre aquesta decisió de cara a la pròxima gran nit del cinema francès, que se celebrarà al febrer. 

La resolució l'han pres "per respecte a les víctimes", i encara que siguin "presumptes", ja que l'acadèmia considera que "no s'ha de donar llum" a persones a qui la justícia ha imputat per fets de violència. 

Per tant, la suspensió s'aplicarà tant a les imputacions com a les "condemnes en curs".


El cinema francès, de polèmica en polèmica

Aquesta determinació arriba després de les crítiques i les polèmiques d'edicions anteriors.

La gala dels César de l'any 2020 es va veure sacsejada per les dotze nominacions a "J'accuse", de Roman Polanski, sobre qui pesava una nova acusació de violació. 

La polèmica va comportar la "dimissió col·lectiva" de tota la direcció dels Premis César quan faltaven només 15 dies per a la cerimònia d'entrega. I, el dia de la gala, diverses actrius i directores van marxar en senyal de protesta


De cara a l'edició d'enguany, el novembre passat hi va haver acusacions envers l'actor Sofiane Bennacer per agressions sexuals contra diverses excompanyes sentimentals. La notícia, treta a la llum pel diari Libération, arribava només uns dies després que l'Acadèmia el situés a la seva llista de nous rostres destacats del cinema francès, gràcies al seu paper a la pel·lícula "Les Amandiers". 


El jove actor, de 25 anys, va negar les acusacions. Tampoc no es va posar cap denúncia contra ell, i Bennacer defensava que era innocent mitjançant un missatge a Instagram: "La presumpció d'innocència encara existeix?"

En la mateixa línia el va defensar l'actriu i directora de "Les Amandiers", Valeria Bruni-Tedeschi, que el diari francès diu que és la seva actual parella.

La cineasta va explicar que, al càsting, va quedar "impressionada artísticament" per ell i que, tot i que havia sentit algun rumor, "no podia contemplar fer la pel·lícula sense ell". Després de la publicació del Libération, Bruni-Tedeschi va fer un comunicat al·legant que no hi havia cap procediment jurídic contra l'actor:

"A dia d'avui, tothom sap que Sofiane Bennacer no ha estat jutjat, i aquest tipus de procediments no és res més, segons el meu parer, que un linxament mediàtic."

Més enllà de l'Acadèmia de cinema francesa, França ha viscut diversos casos sonats d'abusos en el món de la interpretació, com les acusacions contra l'actor Gérard Depardieu o el director de cine Luc Besson, Christophe Ruggia i el president del Centre Nacional de Cinema, Dominique Boutonnat, que va ser detingut per agressió sexual i intent de violació del seu fillol de 22 anys.

 

ARXIVAT A:
Cinema França Agressió sexual
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut