Washington

L'accés als EUA torna a estar obert a ciutadans de tots els països per ordre judicial

El Departament de Justícia ha anunciat un recurs d'urgència i la Casa Blanca ha mostrat la seva indignació per la reacció dels jutges al decret presidencial

RedaccióActualitzat

La Casa Blanca estudia com esquivar la suspensió del vet d'entrada als ciutadans de Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, el Iemen i l'Iran que ha dictat un jutge federal. El departament de Justícia presentarà un recurs d'urgència sobre l'ordre el més aviat posible, segons ha dit la portaveu del departament de Seguretat Nacional.

Donald Trump ha reaccionat de forma aïrada a la decisió judicial que ordena l'aixecament immediat de les restriccions d'entrada als EUA imposades per l'ordre presidencial i anuncia que "la destruirà":

 

 

El Departament d'Estat nord-americà ha informat que tots els titulars d'un visat vàlid podran entrar als Estats Units sense importar el seu país d'origen, amb el que s'anul·la la prohibició inclosa en l'ordre executiva signada fa una setmana pel president Donald Trump. Ara, totes les persones que tinguin els visats vàlids podran entrar al país.

Ha estat el jutge federal de l'estat de Washington James Robart qui ha suspès l'ordre executiva del president dels Estats Units, Donald Trump, que vetava l'entrada de ciutadans de set països de majoria musulmana. La decisió del jutge representa l'aixecament immediat de les restriccions d'accés al país imposades per l'ordre presidencial.

La demanda l'havien presentat els estats de Washington i Minnesota, i els fiscals generals de quatre estats més tenien previst presentar demandes semblants en les properes hores sota la base que es vulnera el dret constitucional a la llibertat religiosa

Bob Ferguson, el fiscal general de Washington, ha dit que la decisió judicial és històrica i "important per al dret i per als ciutadans de l'estat de Washington i per als ciutadans del nostre país". És la prova, ha dit, "que no és la veu més forta la que preval en un jutjat, sinó la Constitució, i això és el que hem sentit del jutge Robart".

 

 

La mesura suposa un nou contratemps per Donald Trump perquè, a diferència de les primeres reaccions judicials al veto de la passada setmana, ara l'ordre judicial afecta tot el país. 

La Casa Blanca ha mostrat la seva indignació pel fet que els jutges s'estiguin oposant als decrets presidencials. El Departament de Justícia ja ha anunciat un recurs d'urgència perquè se suspengui la decisió judicial. 

 

El primer efecte real d'aquest bloqueig és que les aerolínies tornen a acceptar tots els passatgers procedents dels set països vetats: Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, el Iemen i l'Iran 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut