Viena

L'acord nuclear amb l'Iran canvia la geopolítica de l'Orient Mitjà i suposa un impacte econòmic global

L'acord marca un abans i un després en les relacions entre la república islàmica i els Estats Units

RedaccióActualitzat

L'entrada en vigor de l'acord nuclear entre l'Iran i les principals potències internacionals es pot qualificar d'històric. Marca un canvi en les relacions entre Estats Units i l'Iran i pot acabar redefinint els equilibris geopolítics a tot l'Orient Mitjà. A més, té conseqüències econòmiques a tot el món.

L'acord, amb el corresponent aixecament de les sancions, marca un abans i un després en les relacions entre la república islàmica i els Estats Units, congelades els últims 36 anys.

L'Aràbia Saudita i Israel

També suposo un canvi de les relacions en un Orient Mitjà en plena ebullició. L'Aràbia Saudita, de majoria sunnita, es mira de reüll l'aixecament de sancions a l'etern enemic i república xiïta per excel·lència. No només pels enfrontaments sectaris que els han portat al trencament diplomàtic, també perquè en poques setmanes l'Iran podria estar exportant mig milió de barrils de cru diaris amb un preu del petroli en mínims dels últims 12 anys.

També Israel, tradicional aliat dels Estats Units a la zona i enemic declarat del règim iranià, es mira l'entrada en vigor de l'acord amb lupa. De fet, el govern israelià ja ha deixat clar que no confia que Teheran compleixi la seva part del tracte i alerta que el règim dels aiatol·las continuarà buscant la bomba nuclear.

No obstant això, el secretari d'Estat John Kerry considera que la zona i el món, són ara una mica més segurs que fa sis mesos quan es va tancar l'acord.

Impacte econòmic global

Què pot passar si de cop un país que té les segones reserves de gas del món i les quartes de petroli accedeix al mercat sense sancions? Les conseqüències ha s'han començat a sentir fins i tot abans que es faci efectiva la retirada de les sancions.

Les borses dels països del Golf també han reaccionat negativament a l'aixecament de les sancions internacionals a l'Iran i han caigut entorn d'un 6%. El parquet de l'Aràbia Saudita ha estat el que ha patit més, amb una davallada del 6,5%. Xifres similars s'han registrat a Qatar i Dubai.

Els experts atribueixen la caiguda de les borses al preu del petroli. El preu del barril de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli, l'OPEP, es va situar divendres per sota dels 30 dòlars, i encara podria baixar més després de l'acord de Viena.

Però l'aixecament de les sancions no només tindrà impacte en el petroli. També representa l'obertura d'un mercat de 80 milions de persones, que les empreses de tot el món i sobretot de les potències signants de l'acord, veuen com una gran oportunitat. Una mostra: Teheran ja planeja comprar 114 avions del fabricant europeu Airbus.

L'accés d'Iran a desenes de milers de milions de dòlars congelats en comptes a l'estranger també s'espera que serveixi per reactivar la malmesa economia del país.

Més enllà del petroli: festucs, safrà i catifes

L'Iran no és només gas i petroli. Hi ha tres productes que veuen amb moltes esperances l'aixecament de sancions: els festucs, el safrà i les catifes.

L'Iran és el principal productor de festucs del món. Competeix directament amb els Estats Units, que fins i tot en té prohibida la importació dins del paquet de sancions amb el país. Amb l'aixecament de les restriccions, els productors esperen augmentar la seva quota de mercat. Això podria fer baixar el preu dels festucs per l'augment de l'oferta.

L'Iran produeix el 90% del safrà de tot el món. Un quilo de l'anomenat or vermell pot arribar a costar 12.000 euros. Les sancions pel programa nuclear n'han dificultat la venda. Espanya i els Emirats Àrabs Units són fins ara els principals compradors, que el tornaven a etiqueta per vendre'l als Estats Units. Ara, l'Iran es pot saltar aquest pas intermedi i, de nou, aconseguir una rebaixa de preus.

Les catifes iranianes també han patit les sancions. El 2010 també van veure com se'ls tancaven les portes dels Estats Units. Ara esperen tornar-hi.

Una victòria

Per tot plegat, des de l'Iran, el president Rouhani ha celebrat l'aixecament de les sancions amb un tuit en què agraïa al poble iranià la paciència i el felicitava pel que qualifica de victòria.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut