Errejón ha dimitit com a diputat i portaveu de Sumar arran de les acusacions de violència sexual (EFE/Fernando Villar)

L'actriu Elisa Mouliaá denuncia Errejón per violència sexual enmig d'una desena d'acusacions més

Mouliaá assegura que "hi ha proves i hi ha testimonis" i en la denúncia, a la qual hem tingut accés, recull tres episodis de violència sexual que haurien ocorregut en una sola nit
Redacció Actualitzat
TEMA:
Íñigo Errejón

Elisa Mouliaá ha passat de la denúncia pública a la formal. L'actriu ha fet el pas de denunciar Íñigo Errejón a la Unitat d'Atenció a la Família i a la Dona de la Policia Nacional per violència sexual, després de fer públic a les xarxes socials que n'havia estat víctima.

La denúncia de Mouliaá, a la qual hem tingut accés, es remunta a uns fets del 2021, que van passar tots en una sola nit. Assegura que Errejón la va acompanyar a una festa i que a l'ascensor la va agafar de manera violenta i li va fer un petó que la va deixar sense respiració. La denúncia recull que més tard la va tancar en una habitació, la va empènyer damunt del llit i la va agredir sexualment, i parla també d'un tercer episodi de tocaments. Era la primera vegada que la denunciant i el presumpte agressor es veien, després d'un any parlant per xarxes socials. 

En el seu relat dels fets, l'actriu i presentadora diu que es va sentir paralitzada i que no va consentir res. I a la pregunta de si se sent víctima d'un delicte sexual, Elisa Mouliaá respon que sí. A la denúncia, adjunta fragments d'una conversa amb una amiga en el moment dels fets en què ja descrivia la situació viscuda.

La denúncia del cas Errejón ja està judicialitzada i la policia l'ha remès als jutjats d'instrucció de la Comunitat Madrid.

Elisa Mouliaá és coneguda per la seva participació en sèries de televisió com "Águila Roja" o en programes com "Zapeando" (Europa Press/Ricardo Rubio)

Mouliaá assegura que per a ella era fonamental fer públic el seu cas per demostrar que no són només "denúncies anònimes" i per intentar aclarir els fets i donar suport a la resta de dones afectades. "Que es vegi que més dones hem estat assetjades per aquest home", ha reblat en declaracions a RTVE.

Elisa Mouliaá va fer saber aquest dijous, en una piulada, que ha estat víctima de violència sexual per part del ja exportaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón.

 

Mouliaá fa el pas enmig d'altres denúncies públiques

Mouliaá ha estat, de moment, l'única que ha sortit de l'anonimat. Però en els últims dies han proliferat a les xarxes les denúncies públiques contra Errejón, que aquest dijous va anunciar que deixa el seu escó i abandona la política institucional.

Tot plegat es va destapar gràcies a testimonis compartits per la periodista Cristina Fallarás a les seves xarxes socials, en què s'exposaven els comportaments del fundador de Podem, inicialment sense mencionar-lo directament.

En altres publicacions sí que es revela el seu nom.

La mateixa Fallarás va explicar aquest dijous a Catalunya Ràdio que els missatges acusen Errejón de "violència sexual, tracte vexatori, assetjament, menyspreu, humiliació, maltractament psicològic i maltractament sexual".
 

Les denúncies forcen la dimissió d'Errejón

La dimissió d'Errejón, que en un comunicat suggeria haver tingut comportaments "tòxics", ha provocat un autèntic terrabastall polític. En el comunicat també explica que està seguint un tractament: "Fa un temps que treballo en un procés personal i d'acompanyament psicològic, però la veritat és que per avançar en ell i cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes".

Posteriorment, Sumar ha revelat que el mateix Errejón va admetre al partit "comportaments masclistes" després de les acusacions a les xarxes socials.

La secretària de comunicació del partit, Elizabeth Duval, va fer pública la decisió de la formació d'apartar-lo just abans que ell fes el pas de dimitir i ha assegurat que no havia tingut sospites d'aquest comportament fins que dimarts el relat de les víctimes a les xarxes va "encendre totes les alarmes".

El partit d'Errejón, Més Madrid, va obrir una investigació en saber-se les acusacions per conductes masclistes i va demanar-li al grup parlamentari de Sumar que li exigís l'acta de diputat. Segons la líder de la coalició, Yolanda Díaz, van iniciar un procés d'investigació que ha desembocat en la dimissió del ja exportaveu al Congrés.


Reaccions del govern i d'antics companys de partit

La renúncia d'Errejón ha provocat una onada de reaccions dins i fora del seu partit. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat a X "aquells que atempten" contra el projecte d'igualtat que diu que impulsa el seu govern.

L'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, ha retret al president del govern que "es recordi més" del seu soci a l'executiu que de les víctimes d'Errejón. En declaracions al programa "59 segundos", de TVE, Iglesias ha dit que fa un any ja va circular un missatge en què una jove denunciava una agressió per part d'Errejón en una festa de Castelló i ha afegit que d'aquests fets "se'n parlava, però hi havia moltes víctimes que no trobaven un espai segur per denunciar".

L'exministra d'Igualtat Irene Montero, que va ascendir a Podem coincidint amb la sortida d'Errejón, ha dit a través de la xarxa X que, "fins ara, massa vegades s'han protegit els homes amb poder".

A banda de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, altres membres del govern s'han pronunciat sobre el cas. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, de Sumar, ha afirmat a les xarxes socials que "la coherència entre el que fem i el que diem ha de ser una màxima exigible i ineludible".

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha estat més contundent i ha demanat a Errejón que "sigui valent" i "doni la cara". Redondo ha afegit que espera que "caigui tot el pes de la llei" sobre Errejón per un cas que ha qualificat de "penós".
 

El PP mira cap a Yolanda Díaz

El Partit Popular ha apuntat cap a la vicepresidenta del govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, a qui avisa que haurà d'assumir "responsabilitats polítiques" si es demostra que coneixia les acusacions d'assetjament a Íñigo Errejón.

En declaracions a Telecinco, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha dit que "la gran pregunta és qui ho sabia i per què ho va tapar". I menciona directament Yolanda Díaz: "Seria greu que la líder de Sumar conegués les informacions sobre el cofundador de Podem i, malgrat això, decidís ascendir-lo a principis d'any per fer-lo la cara visible del seu espai a la cambra baixa".

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Íñigo Errejón Congrés dels Diputats Sumar Podem
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut