L'Advocacia de l'Estat demana investigar ferits de l'1-O que van denunciar la policia

Els acusa de formar una "massa tumultuària" i de voler impedir que la policia complís un mandat judicial
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

L'Advocacia General de l'Estat vol que s'investiguin 36 ciutadans que van denunciar que l'1-O van resultar ferits per l'actuació de la Policia Nacional en quatre col·legis de Barcelona.

Severo Bueno de Sitjar de Togores, advocat de l'Estat en cap a Catalunya, ha presentat recurs davant l'Audiència de Barcelona contra la decisió d'un jutge de no investigar-los.

La presentació del recurs, al qual també ha tingut accés TV3, l'ha avançada diario.es. L'escrit retreu al jutge instructor Francisco Miralles que parli d'actitud "merament passiva" dels ciutadans, i que els consideri "víctimes directes de la situació de confrontació generada pels mateixos poders públics".

Miralles afegeix que aquests poders públics "van traslladar al carrer" conflictes "que havien de resoldre's en les institucions estatals i autonòmiques".

L'advocat de l'Estat Severo Bueno de Sitjar de Togores, en canvi, considera que hi ha diversos motius per investigar els ciutadans que eren als llocs de votació.

Argumenta, per exemple, que sabien que el referèndum era una "votació il·legal" i que "la policia tenia ordre de retirar les urnes".

També afirma que "la massa tumultuària, coneixedora que la policia tenia ordre de retirar les urnes, volia precisament impedir-ho".

"Quan un ciutadà observa que la policia vol entrar en un lloc en l'exercici de les seves funcions, sap que la seva obligació jurídica és deixar el pas lliure sense plantejar-se altres qüestions. Impedir el pas és antijurídic."


En el seu escrit, Bueno de Siltjar s'adhereix, a més, a un altre recurs en el mateix sentit presentat pel Sindicat Professional de Policia, que demana imputar els 36 ciutadans ferits a quatre col·legis de Barcelona que van presentar denúncia contra la Policia i que, a més, s'identifiqui altres persones que apareixen als vídeos i s'investigui si són "organitzadors de la resistència" o tenen relació amb els CDR.

El sindicat policial també remarca "el menyspreu i la manca de respecte de la població congregada en els punts de votació a la Policia Nacional i la negativa contumaç a deixar-los lliure el pas per complir amb el mandat judicial".

Els recursos de l'Advocacia General de l'Estat i del Sindicat Professional de Policia han estat rebutjats pels advocats dels ciutadans que van presentar denúncia. 

També per la Fiscalia i per l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix l'acusació popular, i considera que es fa "una mena d'impugnació col·lectiva i en termes genèrics de la ciutadania".

ARXIVAT A:
Judici procés Referèndum 1-O Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut