Advocacia de l'Estat: Junqueras hauria de prendre possessió i exercir com a eurodiputat
- TEMA:
- Oriol Junqueras
L'Advocacia de l'Estat demana al Tribunal Suprem que estimi el recurs d'Oriol Junqueras i li permeti prendre possessió com a eurodiputat. En l'informe presentat aquest dilluns afirma que "s'hauria de permetre" el seu desplaçament tant a la Junta Electoral Central com a la seu del Parlament Europeu per complir els tràmits necessaris.
L'informe de l'Advocacia té 16 pàgines i està signat per Rosa María Seoane, l'advocada de l'estat que va ser en el judici del procés.
El text demana al Suprem que garanteixi que Junqueras pugui exercir mentre tingui immunitat, però insta els magistrats a sol·licitar al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat reconeguda "amb la màxima brevetat".
"Faci possible exercir la seva funció representativa mentre mantingui l'estatut de membre de l'Eurocambra".
"Insta els magistrats a sol·licitar al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat reconeguda pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb la màxima brevetat."
Aquest és el document íntegre que exposa el posicionament de l'Advocacia de l'Estat sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, relativa a la immunitat d'Oriol Junqueras.
El Suprem: "Cal estudiar-lo"
Quan encara no feia una hora que l'Advocacia de l'Estat havia fet públic aquest informe, fonts del Tribunal Suprem s'han limitat a emetre una nota de premsa en que afirmen que "cal llegir-lo" i que "cal estudiar-lo" abans de resoldre, cosa per a la qual, afegeixen, "necessitem temps". La nota acaba desitjant "bon Any".
La Fiscalia demana que s'executi la inhabilitació
La Fiscalia ja s'havia pronunciat sobre Junqueras. Sosté que la sentència del Tribunal del Luxemburg no implica la llibertat de Junqueras. Afegeix que sobre el dirigent d'Esquerra pesa una condemna ferma i reclama que s'executi la inhabilitació a la qual va ser sentenciat.
Per la seva banda, l'advocat del líder d'ERC, no només en demana l'alliberament immediat per poder recollir l'acta d'eurodiputat, sinó que va més enllà i reclama també l'anul·lació de la sentència. Argumenta que el judici s'hauria d'haver suspès el 13 de juny, el dia que va ser proclamat eurodiputat.
Ara, la pilota torna a l'àmbit polític. I és que d'aquest posicionament en depèn en bona part la investidura de Pedro Sánchez, que necessita almenys l'abstenció d'ERC per poder superar-la i continuar així encapçalant el govern espanyol.
Primeres reaccions
La publicació de l'informe de l'Advocacia ha generat, de seguida, diverses reaccions.
Des de Bèlgica, Carles Puigdemont assegura que l'informe recull el que diu el TJUE i que el Suprem l'hauria d'haver permès recollir l'acta.
Diana Riba, eurodiputada d'ERC,considera que l'informe es limita a "acatar la sentència del TJUE" i "aplicar el sentit comú". I confia que Junqueras serà en el Parlament Europeu el 13 de gener, quan la cambra reprèn les sessions després del Nadal.
Jaume Asens, diputat de Podem al Congrés, considera que "la raó i el dret s'han imposat" i que això "és una bona notícia".
Des de la CUP, l'exdiputada al Parlament Eulàlia Reguant remarca la diferència entre el gest de l'Advocacia i el fet que Junqueras haurà de complir la sentència del Suprem.
Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés, també parla de "gest" de l'Advocacia de l'Estat.
Pablo Casado, president del PP, s'ha referit a l'informe de l'Advocacia de l'Estat durant la roda de premsa de balanç del curs polític que ha fet aquest dilluns.
"És molt greu que, amb un desvergonyiment absolut, s'estigui parlant que un escrit de l'Advocacia de l'Estat pot permetre una investidura que s'està negociant en una presó. Per això crec que hem de saber què ha passat."
Des de Cs, la líder del partit al Congrés dels Diputats, Inés Arrimadas, parla d'"infàmia".
"Avui veiem que s'ha consumat la infàmia. Avui veiem com el govern de Sánchez posa l'Advocacia de l'Estat al servei de Junqueras; una institució de més de 140 anys d'història al servei d'un condemnat per intentar destruir Espanya."
Iván Espinosa de los Monteros, portaveu de Vox al Congrés, s'ha limitat a recollir la notícia sobre la presentació de l'informe de l'Advocacia i a afegir: "Ho pagaran".
Encara des de la formació d'extrema dreta, el seu líder a Catalunya, Ignacio Garriga, parla de "cop d'estat" i acusa l'Advocacia de l'Estat de ser-ne "col·laborador necessari". Parla de "rendició" de l'Estat i de "govern totalitari", i assegura que Sánchez ho "pagarà".
"La trampa de l'Advocacia"
Des de l'àmbit del dret, els advocats Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, que han treballat en la defensa de Carles Puigdemont, tampoc han trigat a pronuncir-se sobre l'informe de l'Advocacia.
Boye diu que "no dona suport a Junqueras" i remarca que el text defensa que la JEC ha d'anul·lar la condició d'eurodiputat de Junqueras i proclamar el seu substitut.
Alonso-Cuevillas, que a l'anterior legislatura va ser diputat de JxCat al Congrés, també destaca com l'informe defensa el paper de la JEC; parla de "la trampa de l'Advocacia de l'Estat" i en un fil de Twitter repassa diversos punts de l'informe que conclou: "Tothom guanya, excepte l'Estat de Dret".
És la mateixa tesi que, també des de JxCat, defensa el vicepresident del Parlament, Josep Costa, de JxCat, que parla d'"engany".
Artur Junqueras: "M'ha fet créixer l'esperança"
El pare d'Oriol Junqueras, Artur Junqueras, s'ha mostrat il·lusionat i esperançat amb l'informe de l'Advocacia de l'Estat.
"Ha sigut una il·lusió i, evidentment, m'ha fet créixer l'esperança, que ja ha anat bé perquè portem tantes trompades... Han de cedir davant d'una instància superior com pot ser, en aquest cas, Europa."
Precedent del juny
El juny, l'advocacia de l'Estat ja es va mostrar partidària de donar el vistiplau a permetre Junqueras anar al Congrés dels Diputats per acatar la Constitució i poder prendre possessió com a eurodiputat.
Oriol Junqueras, el 21 de maig, al Congrés dels Diputats (EFE)
Va argumentar-ho recordant que el mes anterior ja se li va permetre anar a recollir l'acta de diputat al Congrés. La Fiscalia, però, va contraargumentar dient que al Parlament Europeu seria molt difícil inhabilitar-lo després, i el Suprem li va fer cas.
La reacció del Parlament Europeu
La sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras va fer-se pública el 19 de desembre i de seguida va començar a comportar canvis molt substancials.
Poc després el president del Parlament Europeu, David Sassoli, reclamava solemnement a Espanya que "complís la sentència", un gest fet després de rebre pressions per part de representants espanyols.
Sassoli, a més, va anunciar que els funcionaris de la institució estaven avaluant "amb la màxima urgència possible" l'aplicació dels seus efectes.
No van trigar: a la tarda s'aixecava el veto a Carles Puigdemont i Toni Comín, i tots dos l'endemà al matí, divendres, hi van anar per acreditar-se com a eurodiputats.
Sotrac jurídico-polític a Espanya
En la política espanyola els efectes també van ser ràpids i significatius: el mateix 19 de desembre Carmen Calvo ja va afirmar públicament que "ha arribat l'hora que la política estigui només en la política".
També va dir que cal obrir "una nova etapa de diàleg", mentre PP i Cs deien que la sentència no canvia res, i Vox la interpretava com "un atac a la nostra sobirania", reforçant la seva línia antieuropeista.
Per la seva banda, ERC va reclamar immediatament l'alliberament de Junqueras i la nul·litat de la sentència del judici del procés.
- ARXIVAT A:
- Judici procés Oriol Junqueras Tribunal Suprem Pedro Sánchez ERC PSOE