L'Advocacia de l'Estat s'inclinaria perquè Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat
Mentre els serveis jurídics de l'Estat enllesteixen l'escrit al Suprem en resposta a la sentència sobre la immunitat del líder d'ERC, la Fiscalia ja ha reclamat que se l'inhabiliti
Són dies claus per al futur de la investidura de Pedro Sánchez: ERC està a l'espera de l'informe dels serveis jurídics de l'Estat per desbloquejar la negociació.
Els republicans volen un gest en el document que en les pròximes hores el govern espanyol, per mitjà de l'Advocacia de l'Estat, farà arribar al Tribunal Suprem.
S'acaba el termini
En principi, el termini per lliurar aquest document és aquest dimarts, quan es compleixen els 5 dies naturals fixats pel Suprem, però hi ha veus que diuen que podria ser després.
Per fer-ho, l'Advocacia s'acolliria a l'anomenat "període de gràcia" que, tenint en compte que estem en dies de Nadal, li permetria estirar el termini fins i tot al divendres 27.
L'Advocacia s'alinearà amb el TJUE
En principi, l'Advocacia de l'Estat s'inclina perquè Oriol Junqueras pugui recollir l'acta d'eurodiputat. L'advocat general de l'Estat enllesteix l'escrit que, molt probablement, seguirà el criteri que ja va defensar al juny.
Llavors va sostenir que el líder d'Esquerra havia de poder sortir de la presó per anar al Congrés dels Diputats i acatar la Constitució per recollir l'acta d'eurodiputat davant la Junta Electoral Central.
Això serà després de la sentència del TJUE que fixa la immunitat d'Oriol Junqueras des que va ser proclamat eurodiputat el 26 de maig.
La Fiscalia ja s'ha pronunciat
La posició de l'Advocacia topa amb la de la Fiscalia, que en el document presentat aquest dilluns al Suprem sosté que la sentència del Tribunal del Luxemburg no implica la llibertat de Junqueras.
En aquest sentit, la Fiscalia considera que sobre el dirigent d'Esquerra pesa una condemna ferma i reclama que s'executi la inhabilitació a la qual va ser sentenciat.
Un cop es facin públiques les al·legacions de l'Advocacia, la pilota tornarà a l'àmbit polític.
La investidura en depèn
Esquerra ha d'estudiar si els plantejaments defensats pel Ministeri de Justícia són suficients per reprendre de nou les negociacions amb el PSOE, uns contactes formalment bloquejats des de dijous.
Això marcarà la possible data de investidura de Pedro Sánchez. Ningú vol descartar encara fer el debat abans d'acabar l'any.
L'alternativa seria afrontar la investidura a principis de gener, una data que ha generat malestar entre el personal del Congrés perquè suposaria fer la segona votació el 5 de gener, just el dia de la cavalcada de Reis.
Aquest dimarts, Pere Aragonès ha visitat Oriol Junqueras i Raül Romeva a la presó de Lledoners, segons l'ACN. Tots tres haurien abordat les negociacions amb el PSOE.
Sotrac juridicopolític
La sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras va fer-se pública dijous de la setmana passada, i de seguida va començar a comportar canvis molt substancials en la situació del conflicte polític català.
Poques hores després, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, reclamava solemnement a Espanya que "complís la sentència".
Sassoli, a més, va anunciar que havia demanat avaluar "amb la màxima urgència possible" l'aplicació dels seus efectes.
No van trigar gaire: a la tarda es va aixecar el veto d'accés a Carles Puigdemont i Toni Comín, que l'endemà al matí, divendres, hi van anar per recollir l'acreditació com a eurodiputats.
Reaccions a Espanya
En la política espanyola, els efectes també van ser ràpids i considerables: el mateix dijous Carmen Calvo ja va afirmar a la premsa que "ha arribat l'hora que la política estigui només en la política", una declaració en la línia del que reclama ERC.
Va afegir que cal obrir "una nova etapa de diàleg", mentre PP i Cs asseguraven que la sentència no canvia res, i Vox la interpretava com "un atac a la nostra sobirania", reprenent i reforçant la seva línia antieuropeista.
Per la seva banda, ERC va reclamar immediatament l'alliberament de Junqueras i la nul·litat de la sentència del judici del procés.
- ARXIVAT A:
- Oriol JunquerasTribunal Suprem Judici procés