L'Advocacia de l'Estat no acusa Jordi Pujol i només demana presó per a dos fills
- TEMA:
- Jordi Pujol
Novetats en el cas Pujol. L'Advocacia de l'Estat discrepa de la Fiscalia i exclou l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol de qualsevol acusació. Se centra només en els delictes fiscals que haurien comès els seus fills.
En la investigació oberta a l'Audiència Nacional sobre l'origen de la fortuna familiar, els serveis jurídics de l'Estat demanen condemnes de presó només per a dos membres de la família, Jordi i Josep Pujol Ferrusola. Per al primogènit, l'Advocacia de l'Estat demana 25 anys de presó i 7,7 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil. L'acusa de quatre delictes: falsedat documental, contra la Hisenda pública, blanqueig de capitals i frustració de l'execució.
Per a Josep Pujol Ferrusola, l'Advocacia sol·licita 4 anys i mig de presó, concretament tres per falsedat documental i un i mig per un delicte contra la Hisenda pública corresponent a l'IRPF del 2010.
En l'escrit d'acusació, es demanen 17 anys de presó per a Mercè Gironès, exdona de Jordi Pujol Ferrusola. Per a deu empresaris que presumptament van facilitar el frau, entre els quals hi ha Carles Vilarrubí i Carles Sumarroca, demana dos anys de presó per falsificació en document mercantil.
Fonts de la defensa dels Pujol destaquen que la posició de l'Advocacia de l'Estat és un canvi radical en relació amb la Fiscalia perquè no hi apareix l'expresident de la Generalitat, per a qui la Fiscalia demana nou anys de presó per associació il·lícita i blanqueig.
En l'escrit d'acusació, tampoc hi ha apareix Marta Ferrusola, ni cinc dels fills: Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer.
L'Advocacia aclareix que les acusacions es limiten a "la presumpta comissió de delictes pels quals s'hagi ocasionat un perjudici a la Hisenda pública". El text, signat per Rosa María Seoane, evita pronunciar-se sobre l'origen de la fortuna oculta dels Pujol, que l'Audiència Nacional atribueix a pagaments d'empresaris.
"Grans quantitats de diners" durant el mandat de Jordi Pujol
L'Advocacia de l'Estat considera que els Pujol Ferrusola es van aprofitar del càrrec del pare entre 1980 i 2003 per acumular "grans quantitats de diners" que van distribuir-se entre ells i van ocultar a Hisenda.
Segons l'Advocacia, la "direcció operativa de la captació i distribució dels fons" la va assumir Jordi Pujol Ferrusola, juntament amb Marta Ferrusola, inicialment processada juntament amb la resta de la família però després exculpada per la demència que pateix.
L'escrit assenyala que la "metodologia" que va seguir la família per mantenir ocults els fons es basava en ingressos en efectiu a comptes a Andorra i en repartiments de diners i ingressos en metàl·lic "sistemàtics".
Inicialment, apunta l'Advocacia de l'Estat, els Pujol Ferrusola tenien el capital "obtingut il·lícitament amagat en diversos productes bancaris i en comptes oberts en altres entitats de diferents països, entre els quals Andorra". Posteriorment, van anar incrementant el patrimoni dels comptes amb diners en efectiu per tal de "garantir l'opacitat".
La família Pujol va obrir simultàniament diversos comptes a Andorra "per anar distribuint el patrimoni obtingut il·lícitament" i, seguint les instruccions de Jordi Pujol Ferrusola, mitjançant reintegraments en efectiu "per intentar impedir la traçabilitat dels fons".
Diversos membres de la família van regularitzar la situació tributària acollint-se a l'amnistia fiscal del 2012. No obstant, l'escrit assenyala que Josep Pujol ho va fer "de manera incompleta i inexacta". Jordi Pujol Ferrusola no només no ho va fer sinó que, després que s'obrís la investigació penal contra ell, va continuar "amb l'estratègia d'ocultar els seus fons, canalitzant-los cap a Mèxic".
- ARXIVAT A:
- Audiència Nacional Jordi Pujol Judicial